POPPENSPELERS IN DE PRIJZEN

winnaar Wim Meilinkprijs 2019 (oeuvreprijs poppenspel): THEATERGROEP HOTEL MODERN

winnaar Ruth van der Steenhovenprijs 2019 (aanmoedigingsprijs poppenspel): MIRTHE DOKTER

Dit jaar ontvangt theatergroep Hotel Modern de Wim Meilinkprijs, de oeuvreprijs die om het jaar wordt toegekend door de NVP-UNIMA, de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. Mirthe Dokter is de winnaar van de Ruth van der Steenhovenprijs, de aanmoedigingsprijs voor jonge/beginnende poppenspelers. De feestelijke uitreiking vindt plaats op zaterdag 14 september om 19:30 tijdens het Internationaal Micro Festival in Dordrecht.

Uit het juryrapport van de Wim Meilinkprijs 2019 voor Hotel Modern:
“Herman Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker van Hotel Modern hebben in 20 jaar een oeuvre opgebouwd van memorabele miniatuurvoorstellingen die ingrijpende verhalen invoelbaar maken. Hotel Modern is beroemd geworden met een eigenwijs, luchtig en tegelijkertijd diepzinnig spel met spullen, filmbeeld en illusie. De spelers maken live animatiefilms op het toneel. Het publiek ziet de filmbeelden op een scherm, maar het ziet ook de makers, terwijl zij de scènes zorgvuldig opbouwen en camera’s door de decortjes bewegen. Legendarisch zijn De Grote Oorlog (2001) en Kamp (2005) waarin de gruwelen van de eerste en de tweede wereldoorlog worden verbeeld met een vingercamera in een miniwereld met poppetjes van ijzerdraad, stof en klei. De groep doet een appèl op onze oerbehoefte de grote chaotische en beangstigende wereld overzichtelijk en hanteerbaar te maken. Dat is in de kern misschien wel wat theater is, wat cultuur is, wat spelen is.”

De winnaar van de Wim Meilinkprijs krijgt een geldbedrag aangeboden en een plaquette, ontworpen door Jeanne van Midde.

Uit het juryrapport van de Ruth van der Steenhovenprijs 2019 voor Mirthe Dokter:
“Mirthe Dokter studeerde in 2014 af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Als multitalent beheerst ze naast zang, compositie en (poppen)spel ook de schilder- en tekenkunst en fotografie. De afgelopen vijf jaar heeft Mirthe Dokter een eigen, herkenbare beeldende stijl ontwikkeld en geperfectioneerd, zoals in Kijk ik zoek (2016), De balts (2017) en Leatherback (2018). Ze heeft een missie, is begaan met de wereld en vertelt haar beeldende verhalen op een authentieke en prikkelende manier. Ze zoekt verbindingen tussen kunstdisciplines en tussen theater en andere maatschappelijke terreinen, heeft humor en weet de toeschouwer te raken.”

De winnaar van de Ruth van der Steenhovenprijs krijgt een geldbedrag en een oorkonde, ontworpen door Baukje Scheppink.

Over de jury:
De jury van de Wim Meilinkprijs bestaat dit jaar uit Corien Baart (creatief producent en dramaturg), Rieks Swarte (theatermaker en winnaar van de prijs in 2017) en Carlos Langoeira (Theater Munganga).

De jury van de Ruth van der Steenhovenprijs bestaat de jury uit de NVP-leden Eliane Attinger (v/h Feikes Huis), Adri van Essen (Kunsten op Straat) en Myrthe Schuuring (Amstelveens Poppentheater).

Uitreiking: op zaterdag 14 september tijdens het Internationaal Micro Festival in Dordrecht
De onderscheidingen van de NVP-UNIMA en de in boekvorm uitgegeven juryrapporten en dankwoorden van de winnaars worden uitgereikt op zaterdag 14 september om 19:30 in De Berckenpoort in Dordrecht, als onderdeel van het Internationaal Micro Festival dat van 13 t/m 15 september plaatsvindt. Theatermakers uit Nederland, Israël, Tsjechië, Canada, Taiwan en Griekenland zijn er te gast.

hotelmodern.nl
mirthedokter.nl