De Amsterdamse Jan Klaassen spelers Wim Kerkhove en Egon Adel zijn naar een traditioneel poppentheaterfestival in Polen geweest dat op 5 en 6 september 2020 plaatsvond in Warschau.

Wim heeft speciaal voor ons een heus reisverslag geschreven:

Vijf opeenvolgende jaren door mijn oude vriend Ivan Gontko uitgenodigd voor een festival in Warschau. Elk jaar gaf ik aan dat ik niet meer optrad. Hij kon dit eenvoudigweg niet geloven en accepteerde het ook niet. Eigenlijk ga ik vooralsnog alleen nog maar dit soort avonturen aan samen met Egon Adel. Laatste gezamenlijke buitenlandse onderneming in Barcelona is alweer een paar jaar geleden. Nu Egon door de coronamaatregelen momenteel niet meer met de Poppenkast op de Dam mag staan, zag ik mijn kans. Ik vroeg Egon of hij zin had in een reisje. Toen hij aangaf dat wel te willen, opperde ik om samen te gaan. Egon vond dat meteen een leuk idee. Zo gezegd zo gedaan.

Voor het festival heb ik speciaal een aantal nieuwe poppen gemaakt en wat extra scène’s geschreven. In de aanloop naar dit festival ben ik opnieuw zo geïnspireerd geraakt, dat ik echt weer zin heb gekregen in het maken van poppen. En dan vooral het als een modeontwerper kleurrijk en lapperig aankleden van de poppen met het visuele beeld en beweging als uitgangspunt.

Als negenjarig jongetje vond ik het al leuk om naald en draad te hanteren en zo marionetten te creëren. Helemaal enthousiast geworden door ‘Coco en de vliegende knorrepot’, toen een poppenserie op televisie. Later kwam ik er achter dat Feike Boschma samen met Ans Wierda en Peter Struycken de poppenspelers waren. De poppen waren van Feike’s hand. In 1962 kon ik niet bevroeden dat ik later met Feike bevriend zou raken en het grootste deel van mijn carrière als poppenspeler regelmatig met Feike zou gaan samenwerken. Mijn huidige werk laat mijn ontwikkeling zien als kunstenaar en is een samensmelting van Feike’s manier van vormgeven en die van mijzelf.

Maar goed, dit moest een reisverslag worden. Toen eenmaal alle voorbereidingen waren getroffen en onze spullen waren ingepakt, konden Egon en ik op reis naar Polen. Met koffers vol handpoppen, stokpoppen, marionetten en attributen samen op donderdag 3 september met een eerste klas ticket op de trein gestapt. In de morgen om drie minuten over negen vertrok de trein van Station Muiderpoort naar Amsterdam Centraal. Overstappen en van daar via Berlin Ostbahnhof naar Warszawa waar we rond half tien ’s avonds aankwamen.

Met een taxi naar het hotel, inchecken, in de stad hapje eten en naar bed. De volgende dag na een heerlijke ontbijt Warschau een beetje verkend. In de avond een gezellige festivalbriefing waar we alle deelnemers en organisatoren ontmoetten en afspraken maakten voor de festivaldagen. Doordat Irene Vecchia (Italië) zich wegens ziekte had afgemeld, werd de andere poppenspelers gevraagd een extra optreden te verzorgen. Geen probleem natuurlijk. Samen met de poppenspelers Ivan en Ivana Gontko uit Slowakije en Luis Montoto en Pavla Smacova uit Tsjechië zouden Egon en ik er een geweldig festival van maken.

Zaterdag en zondag waren de weersomstandigheden, tegen de voorspellingen in, gelukkig uitzonderlijk gunstig voor theater op straat en mochten we in een heerlijk nazomers zonnetje voor een geweldig enthousiast publiek optreden met een spectaculair marionettencircus van het Tsjechische Karromato, Don Juan van Tyjatr uit Slowakije, de Jan Klaassens van de Poppenkast op de Dam en Pantijn Poppentheater.

Na op zondagavond een heerlijk gezamenlijk afscheidsdiner en maandag nog een extra dagje vrij in Warschau pakten Egon en ik weer de trein naar Amsterdam. Op de heenweg hebben we vooral lekker bij zitten kletsen en Egon’s programma doorgenomen en wat scènes geoefend. De rest van de tijd vooral genoten van de reis en benut om wat Pools te leren. Op de terugweg heeft Egon mij geholpen met de opzet van een wandeling door de Amsterdamse Dapperbuurt, waar ik als gids in mijn eigen buurt met nieuwe buurtbewoners de omgeving verken.

Terug in Amsterdam genieten wij nog lang na van onze reis naar Warschau, de door een heerlijk publiek geweldig enthousiast ontvangen optredens en de genoten gastvrijheid. Wij danken de formidabele organisatie van het Festival in de persoon van Ivan Gontko (artistiek directeur) en Grażyna Karwowska-Winiarek (zakelijk directeur) en de vele vrijwilligers voor een heerlijke tijd!

Groeten,
Wim Kerkhove