De NVP-UNIMA organiseert elk jaar een ‘inspiratiedag’ waarin mensen enerzijds elkaar kunnen ontmoeten om elkaar door die enkele ontmoeting te inspireren, maar waarin ook workshops worden gegeven die een tip van een sluier van (een deel van) het poppenspel en figurentheater oplichten om op die manier inspirerend te werken.

Dit jaar zijn wij te gast in Basisschool de Wegwijzer in Wijk bij Duurstede. Al vroeg in de ochtend is er een bedrijvigheid in de school die je zelden op zaterdagochtend ziet: lokalen worden ingericht voor de workshops en de aula is de centrale ontmoetingsplek.

De deelnemers druppelen binnen; al snel is het een gezellig geklets van oude en nieuwe bekenden. Onder het genot van een kopje koffie of thee (en voor de hongerigen: een plak peperkoek) worden de eerste kennismakingen gedaan.

Voordat wij er erg in hebben, is het half elf: hoogste tijd om te beginnen. Bestuursleden Charlotte de Lange en Alexander Bauwens leiden het NVP Café – deze keer live en niet via Zoom zoals dat de afgelopen twee jaar het geval was – en het onderwerp is de verhouding tussen speler en pop: wie manipuleert nu wie? Omdat er vele soorten spelers zijn (in de kast, geen kast, gebruik van poppen of juist van figuren en objecten en spelen de poppen de hoofdrol of zijn zij medespeler naast de speler?) is dit onderwerp voor eenieder interessant.

Men kijkt en luistert dan ook vol aandacht naar de presentatie en er ontstaat een mooie uitwisseling van ervaringen, die menig maal tot luid gelach leidt. Menig deelnemer is direct geïnspireerd want er wordt druk in notitieboekjes geschreven.

De presentatie kun je hier downloaden (powerpoint).

Tijdens de lunch vinden mensen met dezelfde interesses – of juist niet – elkaar en bespreken hun passies.

De middag is gevuld met workshops gegeven door Cat Smits (Cat Smits Company en Puppetry Workspace) en Gérard Schiphorst (TAMTAM objektentheater).

Cat laat zien dat een pop kan bewegen zoals je nooit hebt gezien en geeft daarmee aan hoe belangrijk beweging is voor het laten ‘werken’ van je pop/object.

Gérard toont hoe objecten duidelijke taal kunnen spreken. Of ze door de ‘auditie’ komen, ligt aan de mogelijkheden van het object en de fantasie van de speler.

Na de workshops zit het hoofd van menig deelnemer vol met nieuwe indrukken en informatie. Iedereen is duidelijk toe aan een drankje (non alcoholisch) en een snackje. Alexander dankt Cat en Gérard voor hun bereidheid de workshops te geven en Lucienne voor het ter beschikking stellen van de locatie. Onder luid applaus ontvangen zij een mooie bos bloemen. Er wordt nog even geanimeerd gebabbeld en (net zo belangrijk) nieuwe contacten gelegd en nieuwe plannen gemaakt, waarna iedereen (niet alleen deelnemers maar ook organisatoren) vol inspiratie huiswaarts gaan. EEN GESLAAGDE DAG.

Wil je ook een bijeenkomst bijwonen? Op 9 april vindt de ALV plaats in Amersfoort die wordt voorafgegaan door een markt waar je al je overtollig materiaal (stof, kralen, apparatuur, poppen enzovoorts) kunt aanbieden en op 7 mei gaan wij een bezoek brengen aan ‘t Magisch Theatertje in Maastricht en krijgen wij een heuse privé voorstelling.