Erespeld

Sinds 2009 beschikt de NVP-UNIMA over een erespeld die uitgereikt wordt aan mensen die een belangrijke functie hebben (gehad) voor het Nederlandse poppenspel in het algemeen of voor de NVP-UNIMA in het bijzonder.

De leden kunnen iemand voordragen, waarna het bestuur daarover besluit en de erespeld uitreikt op de algemene ledenvergadering of een bijzondere gelegenheid.

Jeanne van Midde

Het uitreiken van deze onderscheiding aan Jeanne is zeer terecht. Zij is vele, vele jaren actief geweest als poppenspeelster, met talloze voorstellingen, altijd in haar eigen stijl en vormgeving. Zij is een voorbeeld voor vele (Brabantse) poppenspelers en een gastvrije doorgever van kennis en ervaring aan andere, beginnende poppenspelers.

Alsof dat niet genoeg is, is Jeanne ook vele jaren actief geweest als beeldhouwster en heeft zij vele belangrijke beeldhouwwerken gemaakt die op verschillende openbare plaatsen te bewonderen zijn. Ook voor het poppenspel heeft ze een aantal belangrijke werken gemaakt die nog steeds te bewonderen zijn. Zo is daar het Jan Klaassen beeld dat sinds 1993 al in Ravenstein staat en een geweldig actief beeld geeft van het traditionele straattheater poppenspel. Maar ook het prachtige Portretbelichting dat Jeanne maakte van Feike Boschma mag zeker niet vergeten worden. Feike was een door haar en velen zeer bewonderde poppenspeler, met wie ze een aantal maal heeft kunnen samenwerken en die haar hielp in haar ontwikkeling als speelster.

Na zoveel actieve jaren heeft ze nu besloten om het rustiger aan te gaan doen. Ze heeft, noodgedwongen haar atelier-theater gesloten en hangt de poppen aan de wilgen. Voldoende reden voor het bestuur van de NVP-UNIMA haar te eren met de erespeld van de vereniging.