Op dinsdag 28 juni is André Verhagen totaal onverwacht, tijdens een strandwandeling op Texel, aan een hartstilstand overleden. Het bestuur is erg geschrokken van dit bericht.

André was ruim 35 jaar poppenspeler, zijn poppentheater heette Het @penstaartje. Hij speelde tot de coronapandemie ongeveer 100 voorstellingen per jaar voor alle leeftijden en verschillende doelgroepen. Zijn werk als poppenspeler combineerde André jarenlang met zijn werk binnen de gehandicaptenzorg op ’s Heerenloo. Zijn ervaringen kwamen zeer goed van pas in de redactie van het boekje Poppenspel als therapie.

Ik heb André voor het eerst ontmoet in 1994. Ik interviewde hem, voor mijn afstudeerscriptie, in Ermelo waar hij met zijn gezin op het bosrijke terrein van ’s Heerenloo woonde. André vertelde, dat hij zich bij het maken van voorstellingen liet inspireren door Bijbelse verhalen. Hij wilde mensen aan het denken zetten en hoopte dat herinneringen aan zijn voorstelling op cruciale momenten weer boven zouden komen.

Op dit moment komen herinneringen aan zijn voorstelling Muizenissen boven. Een voorstelling die ik zag op het festival in Dordrecht. Zijn creativiteit, speelsheid, muzikaliteit en gevoel voor humor zijn mij bijgebleven.

Toen ik jaren later zelf poppenspeler was geworden, ben ik weer bij André op bezoek gegaan. Hij vertelde enthousiast over zijn project voor basisscholen, waarbij leerlingen via poppenspel het belang ervoeren elkaar te accepteren zoals ze zijn. Hij vertelde ook over de reizen die hij gemaakt had met zijn vrouw Els in de periode 2006-2011. Het waren reizen naar Uganda, Thailand, Nepal, Suriname en Kenia, waarbij zij volwassenen kennis lieten maken met poppenspel, voor hun werk binnen kerk en onderwijs.

Ook ontmoette ik André regelmatig bij POPU bijeenkomsten, waar hij aanstekelijk kon vertellen over zijn werk. Hij liet ons in zijn atelier de eerste contouren zien van een senioren programma.

Tijdens de coronaperiode besloot André met zijn poppentheater in afgeslankte vorm verder te gaan, maar niet zonder nieuwe plannen. Er stonden voor komende maanden voorstellingen gepland binnen kerk en onderwijs. En zijn African Puppetshow, die hij ook in Nederland op de planken wilde zetten, zullen wij helaas nooit zien.

Wij wensen Els, kinderen en kleinkinderen veel kracht en sterkte toe bij het verlies van deze bijzondere en creatieve man.

Anke van Vliet-Zwiers, secretaris NVP-UNIMA

Op dinsdag 5 juli 2022 is er van 19.00 uur tot 20.00 uur gelegenheid om te condoleren bij de Varenhof, Varenlaan 25 in Ermelo.

Op woensdag 6 juli 2022 is de afscheidsdienst in de Opstandingskerk van ‘s-Heerenloo. De dienst begint om 13:00 uur en na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten.