Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Op 7, 8 en 9 juni vindt het Summer Seminar weer plaats. Dit jaar hebben wij als thema gekozen: Wat een poppenkast!

Er zijn al flink wat aanmeldingen. Wees er op tijd bij om ook mee te kunnen doen!

Drie dagen lang gaan wij op verschillende manieren kennis maken met het poppenkastspel. Dit doen wij door 3 verschillende poppenkastspelers uit te nodigen, waardoor je iedere dag weer een ander inkijkje krijgt in het poppenkastspel.

Vrijdag 7 juni 2024: Egon Adel
Op de eerste dag  wordt het spits afgebeten door Egon Adel, bekend van De Poppenkast op de Dam.

Egon begint met de basis van poppenkast. Hij laat de deelnemers meteen met een pop werken: daarbij komen focus, bewegen, de standaard grapjes en dynamisch spel vol luchtige interactie aan de orde. Je gaat dus zelf meteen aan de gang met fysiek, beeldend spel en slapstick humor.

Egon laat het graag ‘eenvoudig’ lijken, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Sterker nog, je kan er je leven lang in blijven groeien. Egon neemt ons mee in de ervaringen die hij de afgelopen 20 jaar heeft opgedaan.

Daarmee zetten we een mooie eerste stap en leggen de basis voor een weekend vol poppenkast ervaringen.

Op de eerste avond van het Summer Seminar (7 juni dus), hebben we een verrassing en een uniek (en ludiek) avondprogramma.

Egon Adel stelt graag twee gasten uit Brazilië voor: Chico Simões en Anna Gobel van het poppentheater Mamulengo Presepada.

Dit theater is gespecialiseerd in de Braziliaanse poppenkasttraditie en we hebben het geluk dat de meester van dit Braziliaanse spel, Chico Simões, in Nederland is. Hij zal het spel laten zien, dat geïllustreerd en geduid worden door Anna Gobel. Zij heeft een studie gemaakt van deze traditie. Dit gebeurt in het Duits en zal vertaald worden door Steven Luca Groenen.

Ter vergelijking met het Braziliaanse spel laat Egon Adel een verkorte versie zien van onze Nederlandse variant op deze traditie: Jan Klaassen en Katrijn.

In 20 minuten neemt Jan Klaassen je mee in de diepere lagen die ons ogenschijnlijk eenvoudige poppenspel verbergt.

Kortom: een avond vol met poppenkasttraditie !

Wanneer en hoe laat: vrijdag 7 juni 2024, van 19.30 – 21.00 uur

Locatie: De Schuur, Wijde doelen 8, Utrecht, Nederland

Kosten: voor de deelnemers van het driedaagse Summerseminar is deze avond gratis. Niet-deelnemers (zowel leden als niet-leden) kunnen deze bijzondere avond bijwonen voor € 7,50 per persoon.

Meld je snel aan bij penningmeester@nvp-unima.nl. Er is maar een beperkt aantal plaatsen.

Link naar Mamulengo Presepada:
http://www.mamulengopresepada.com.br

De meester zelf: Chico Simões

Zaterdag 8 juni 2024: John de Winter
Deze poppenkastspeler in hart en nieren ken je vast van De permanente poppenkast op het Binnenwegplein in het centrum van Rotterdam.  John gaat op de zaterdag door waar Egon vrijdag is gestopt met een simpele poppenkast en eigen handpoppen.

Zondag 9 juni 2024: Koos Wieman
Koos heeft al meer dan 40 jaar ervaring als poppen(kast)speler. Net als John speelt hij ook in de permanente poppenkast op het Binnenwegplein.  Aan Koos dan ook de eer de drie dagen af te sluiten. Koos zal de nadruk leggen bij het bewegen van een poppenkastpop en de verschillende soorten poppenkastpoppen.

Wat gaan we doen?
Het is de bedoeling dat je gedurende de drie dagen individueel of in groepjes een scene in de kast voorbereidt die op zondagmiddag gespeeld kan worden voor de groep en mogelijke toeschouwers.

Tijdens dit Summer Seminar is de poppenkast de gemene deler tussen de drie workshopleiders, maar dat wil niet zeggen dat er dan ook één manier van spelen is.

Egon is een meester in improvisatie en slapstick. John geeft de deelnemers grond onder de voeten met tips en tops en kun je bij hem terecht met vragen over vormgeving van poppen en decors. Koos zal een helpende hand bieden bij de beweging van de poppen en het stemgebruik. Ook komen ritme en muzikaliteit aan de orde, net zoals drama, verhaalkeuze (niet alle verhalen zijn geschikt voor een poppenkast) en ‘op straat spelen’.

En natuurlijk is er voldoende gelegenheid tot vraag en antwoord.

Neem dus je eigen pop of poppen mee. Als je nog geen poppenkastpop hebt, kun je deze vast online vinden of zelf maken. Houd rekening met een grootte van 35 tot 50 cm.

Locatie: De Schuur in Utrecht

Wanneer: 7, 8 en 9 juni 2024, steeds van 10.00 uur tot 16.30 uur

Maximaal aantal deelnemers: slechts 12!

Kosten:€ 250,00 voor leden en € 275,00 voor niet-leden (geen BTW).
Deze prijs is inclusief lunch!

Meld je aan via: penningmeester@nvp-unima.nl