JUNI 2018

BERICHTEN VAN DE NVP-UNIMA

Hoofdredacteur


Bladmanager

 Voor de redactie van ons kwartaal vakblad, De wereld van het poppenspel zoekt de NVP-UNIMA voor het einde van het jaar 2018 een nieuwe hoofdredacteur:

Aanjagende Bladmanager
De Wereld van het Poppenspel (WP) is een vakblad voor liefhebbers en poppenspelers. Het is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA). 

De afgelopen jaren heeft de redactie met WP een overgang gemaakt van verenigingsblad naar vakblad voor het poppenspel en een goede kwaliteit gevonden. Belangrijkste opdracht voor de nieuwe bladmanager is het behouden van dit hoge niveau. De huidige hoofdredacteur heeft aangegeven de nieuwe bladmanager te kunnen en willen ondersteunen in de aanloop naar de publicatie van de eerste tijdschriften onder de nieuwe hoofdredacteur.

Taken:
• Redactie aansturen, aanmoedigen en aansporen
• Bladplanning maken en bewaken
• Contacten onderhouden met redactie en bestuur NVP-UNIMA
• Deadline bewaken en contact daarover met redactie houden
• Schrijven van een voorwoord
• Overleggen met eindredactie en vormgeving


Profiel
• Goede beheersing van de Nederlandse taal
• Sociaal intelligent, tactisch en empathisch en doortastend
• Kritisch meedenken en dit kunnen verwoorden in opbouwende feedback
• Gedisciplineerd en gestructureerd
• Leidinggevend
• Teamplayer met een groot netwerk in het poppen- en objecttheater
• Goede verbinding met het veld


Wat bieden we:
• Een enthousiast redactieteam
• Werken en ervaring opdoen met een professioneel vakblad
• Onkostenvergoeding op declaratiebasis

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Martine van Ditzhuyzen (redactie@nvp-unima.nl) of bestuursvoorzitter Alexander Bauwens (voorzitter@nvp-unima.nl) van de NVP-UNIMA. 

DOE MEE! 

Meld een theater of poppenspeler aan voor de 

Ruth van der Steenhovenprijs 2019

DE RUTH VAN DER STEENHOVENPRIJS – WAT IS DAT?

Ruth van der Steenhoven was decennia lang de motor van de NVP(-UNIMA). Als geen ander was hij betrokken bij de vereniging en de poppenspelers, waarbij hij vooral jonge/beginnende mensen op allerlei wijze stimuleerde om het vak te leren. Na zijn overlijden op 5 juni 2016 heeft de NVP-UNIMA de Ruth van der Steenhovenprijs in het leven geroepen. De Ruth van der Steenhovenprijs is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs ter ondersteuning van beginnende (jonge) getalenteerde poppenspelers die hun talent verder willen ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van (internationale) opleidingen en cursussen of via individuele coaching door een ervaren theatermaker, dramaturg of regisseur. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 500 ter besteding aan verdere talentontwikkeling. In 2017 is de prijs toegekend aan het theatergezelschap BetweenTwoHands. De volgende uitreiking zal zijn in 2019 (Tegelijk met de uitreiking van de Wim Meilinkprijs, datum nog niet bekend). 

HOE KUN JE EEN THEATER OF

POPPENSPELER NOMINEREN? 

De Ruth van der Steenhovenprijs is een ledenprijs. Leden van de NVP-UNIMA kunnen beginnende (jonge) getalenteerde theaters en spelers voordragen voor deze prijs door een e-mail te sturen aan: sigrid@dereus.net (secretaris Ruth van der Steenhovenprijs) Vermeld in deze e-mail de naam en het e-mailadres van de speler (of het theatergezelschap) die je aanmeldt + een korte motivatie van je voordracht. Belangrijk: alleen als lid van de NVP-UNIMA kun je iemand aanmelden. Diegene die je aanmeldt hoeft geen lid te zijn van de NVP-UNIMA. Juryleden van de Ruth van der Steenhovenprijs kunnen gee

HOE GAAT HET DAARNA VERDER? 

Deze oproep wordt een paar keer in de nieuwsbrief opgenomen. Daarna worden alle genomineerden op een rijtje gezet en kun je als lid je stem uitbrengen op één van de genomineerden. Uit de 3 genomineerden met de meeste stemmen kiest de jury – na o.a. een bezoek te hebben gebracht aan een optreden van de speler/het theatergezelschap – de prijswinnaar. De jury van de Ruth Van der Steenhovenprijs 2019 bestaat uit: Eliane Attinger (o.a. voorheen algemeen directeur en artistiek leider van het Ostadetheater en Feikes Huis), Adrie van Essen (o.a. programmeur straattheater Kunsten op Straat) en Myrthe Schuuring (programmeur Amstelveens Poppentheater). n voordracht doen. 


Meldt nu een theater aan

ZOMERFESTIVALS

Programmma Microfestival 2018

Data: 31augustus, 1 & 2 september 2018

Micro festival

Vrijdag 31 augustus 2018 

17.00 uur Opening Tentoonstelling maskers

20.00 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket 15,00 pp


Zaterdag 1 september
12.00 uur - Route 1/Familie
A Theater Hop Signor GR "De giraffe"
B Nomad theater FR/NL "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw.20,00

16.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR "Est-ce une vie"
B Calder Canada "CIrcus" film
C Noah Blindenburg NL "Vogelvrij"
Ticket 20,00

20.30 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket: 15,00


Zondag 2 september 
11.00 uur Theater De Spiegel Belgie
"Ceci n'est pas un livre"
(Het is geen boek) < 2 jaar
Ticket: 7,00

12.00 uur Route 1/Familie
A Hop Signor GR "De giraffe"
B Nomad Theater FR/NL "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw 20,00

15.00 uur Theater De Spiegel Belgie

Ceci n'est pas un livre" (Het is geen boek) < 2 jaar
Ticket 7,00

17.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR "Est-ce une vie"
B Calder Canada "Circus" film
C Noah Blindenburg NL "Vogelvrij"
Ticket: 20,00


Zaterdag

1 septemberZondag

2 september


Reeds 14 jaar organiseert een groep enthousiaste vrijwilligers het Poppentheaterfestival op haar vertrouwde plek Park Randenbroek in Amersfoort in het eerste weekend van september. Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een 

Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een verscheidenheid aan poppen- en marionettentheater met zowel voorstellingen ‘uit de oude doos’ als hedendaags poppenspel

Het festival terrein is vrij toegankelijk. Voor een voorstelling betaalt u voor kinderen € 3,00 en voor volwassene € 4,50.Alle voorstellingen vinden plaats op de zaterdag- en zondagmiddag vanaf 11.30 uur en duren een half uur tot drie kwartier. Ze worden gespeeld in het theater van Poppentheater Toermalijn en in grote tenten die speciaal voor het festival worden opgezet in Park Randenbroek. Ook met minder goed weer zit iedereen dus droog.Naast de voorstellingen zorgen verschillende activiteiten rondom de programmering voor een extra creatieve bijdrage.Na het succes van de afgelopen dertien jaar hopen wij ook deze keer op een extra feestelijk gebeuren. Wij verwelkomen je graag op de 15de editie van Poppen in het Park in Park Randenbroek op zaterdag 1 en zondag 2 september 2018.Poppen in het Park bevindt zich in Park Randenbroek Heiligenbergerweg 119 in Amersfoort.In het park kaner niet geparkeerd worden met de auto. U kunt gebruik maken van de omliggende parkeermogelijkheden. Fietsen kunnen tegen de dan geplaatste hekken worden gezet.  


Het 36e Limburg Festival, staat inmiddels stevig in de steigers. De artiesten zijn inmiddels geboekt, bijzondere theatertochten uitgezet, frisse nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan, aparte nieuwe locaties gezocht en enthousiaste vrijwilligers geworven. In  deze nieuwsbrief alvast een tipje van de sluier...

Theater Gnaffel - Moffenmeisje

Wordt meegenomen in dit aangrijpend verhaal over de oorlog van de 93 jaar oude mevrouw Dausenberg. Zij woont in een verzorgingstehuis. Op een dag herkent ze in haar verzorgster de kleindochter van haar joodse vriendin. Een vriendschap die in de oorlog eindigde toen zij zelf een relatie kreeg met een Duitse soldaat.

Duda Paiva Company - Vogels

Er komen vreemde vogels in de straten, en op de pleinen.Hal half mens en half beest en  uit een wereld waarin niets is wat het lijkt, dus ook zij niet. Wees gewaarschuwd. Vogels is Duda Paiva’s wereld van het poppenspel. en is een onderdeel van 'Monstersdie in Theaterhotel De Oranjerie te zien is.

Ruben van Haften- Beestenbende

In Beestenbende mogen de kinderen samen met de poppen op avontuur in de dierenwereld. Weten zij alles van dieren af? Voor welk dier zijn ze bang en wat is hun lievelingsdier. En kunnen zijzelf deze dieren goed nadoen?Beestenbende is een show vol humor, interactie, improvisatie, gezelligheid en variatie.

125 jaar poppenkast op de dam

Extra feestelijk seizoen voor Jan Klaassen en KatrijnDe Poppenkast bestaat 125 jaar en dat gaan we vieren.natuurlijk staat de Poppenkast weer elke zondag om 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur op haar vaste plek voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Dit wordt een bijzonder jaar want de Poppenkast op de Dam is jarig! Naast de voorstellingen op de zondagen zal er nog een aantal feestelijke activiteiten worden georganiseerd.

Pas op Jan Klaassen, achter je!

  • Presentatie in de kofferkluizen van de Schatkamer van het stadsarchief Amsterdam

Theatrale rondleiding voor alle leeftijden

Op zaterdag 30 juni; woensdag 4 juli; zaterdag 28 juli; woensdag 1 augustus; woensdag 29 augustus, telkens om 15 uur.

Toegang gratis, aanmelden niet nodig

Hoe meer kindere d’r om me heen staan, hoe liefers as t mijn is!’

Tijdens deze vrolijke plat Amsterdamse rondleiding kunnen kinderen van 1 tot 100 nu de eerste poppenkastspeler van de Dam, Janus Cabalt, zelf ontmoeten. Janus neemt je mee langs de geschiedenis van Jan Klaassen en de Poppenkast op de Dam. Hij zal de foto’s voorzien van verhalen en waarschijnlijk zullen Jan Klaassen en Katrijn ook nog even komen kijken…

Egon Adel is de huidige poppenkastspeler van de Dam. Voor deze gelegenheid zal hij kruipen in de huid van zijn legendarische voorganger.

Internationaal festival op de dam

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een internationaal festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere 

Internationaal festival op de dam

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een internationaal festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere 

Workshop poppenkastpoppen maken

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij zw ookj van alles leren over Jan Klaassen

en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij ze ook van alles leren over Jan Klaassen en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Vak verdeping

Vakverdieping

POP EN SPEL ATELIER IN DE KLEINE ZON

Vakverdieping in de techniek van het poppenspel

Ga je mee op avontuur om met je poppen je te bekwamen in het poppenspel ? U gaat  aan de slag met verhaallijnen, stemgebruik en dialogen, manipulatie van poppen, uitspelen van emoties en gedachten, gebruik van metaforen, humor, ritme, spanning, verrassing, ontroering en plezier!

Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren!

Vrijdag 7 september 10.00 tot 15.30 

- aankondiging/presentatie van de speler voor en na de voorstelling 
- manipulatie oefeningen 
- stemoefeningen introductie personages (karakteropbouw) 

- gebruik van de pop ( opkomst en afgang, hoogte en kijkrichting) 

- inzet humor
Vrijdag 5 oktober 10.00 tot 15.30 
- verhaallijn maken 

- Introducties van de personages
- Manipulatie oefeningen - Stemoefeningen 
- speciale effecten in de poppenkast
 
Vrijdag 2 november 10.00 tot 15.30

- stemoefeningen - manipulatie van poppen op muziek, - verrassingseffecten,
- contact met publiek ( bij binnen en buitenvoorstellingen)
 
Vrijdag 7 december 10.00 tot 15.30 :

- stemoefeningen, manipulatie 

- functie en vormgeving van decor en attributen 

- verrassingseffecten, 
- Werken aan een sceneRitme, spanning, verrassing, ontroering en plezier!

Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren! 

Data: Vrijdag 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december

Aanmelden: Er is plaats voor 6 deelnemers (op volgorde van aanmelding)           

Bij Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 06-41524876 
Kosten: € 60,00 voor leden NVP-UNIMA en € 75,00 voor niet-leden 

          (Inclusief 21 % BTW)
Tijd: 10.00 tot 15.30 uur (zelf lunch meenemen).
Locatie: Poppentheater De Kleine Zon, Fok 8, 1276 HW Huizen

Vakverdieping


POP EN SPEL ATELIER' IN DE KLEINE ZON'

Speladvies op locatie: per dag(deel) of per voorstelling (5 dagdelen)

Frouke van Zomeren deelt haar kennis en ervaring van 30 jaar poppentheater graag met jou.

Dit kan tijdens een eenmalige afspraak of in 5 bijeenkomsten van 3 uur, waarin jij je eigen voorstelling ontwikkelt. Frouke coacht je dan gedurende het hele proces.

Inhoud van de 5 bijeenkomsten:

1) verhaallijn , pop en attribuut, doelgroep, duur voorstelling

2) poppen in de scenes, het verloop van de voorstelling, muziek, decors,

3) mise en scene 1e deel +Tekst,

4) mise en scene 2e deel +tekst

5) generale repetitie

Data: Op afspraak vanaf september 2018

Aanmelden: Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 

06-41524876 
Kosten Speladvies 

  • Per uur € 42,50, per 3 uur € 127,50, per 6 uur € 255,00;Per voorstelling (5 x 3 uur): € 600,00 voor leden en € 700,00 voor niet-leden. 
  • Prijzen zijn inclusief. 21 % BTW en exclusief reis- en eventuele parkeerkosten.
Locatie: eigen locatie

ALDO THEATER

 MET POPPEN

Vakantieavonturen  Juli 2018 

Diverse workshops en een weekendcursus:

Je eigen voorstelling maken.


Ook al zo’n  zonnig vakantiegevoel? Daarom heb ik heb ik een vakantieaanbod voor iedereen die: ‘een pop helemaal wil onderzoeken op de mogelijkheden’ of een weekendcursus wil volgen en een eigen verhaal maken of improvisatie vanuit waarachtig spel met poppen of ‘dingen’. 


Zondag 1 juli: Workshop poppenspel.

Kennismaking met het leren bespelen van diverse soorten poppen.   Een echte doe-dag. Neem vooral zelf uw pop mee om te kunnen oefenen. Geschikt voor alle mensen vanaf 18 jaar.

Tijden: half 11 tot 16.00 uur. (Nog 2 plekken beschikbaar.)

Kosten: € 75,00  (korting van €15,00 voor NVP-UNIMA leden).


Weekendcursus ‘Je eigen voorstelling maken’.

Weekend van 20 en  21 en 22 juli 2018 .

Heeft u een idee en hoe gaat u dat omzetten in een voorstelling met poppen of objecten? Vrijdagavond gaat u  mogelijkheden verkennen en een planning maken voor het weekend. Wat heeft u nodig en wat is realistisch?

Verhalenopbouw, maken van een decor of koffertheater, welke poppen of objecten wilt u gebruiken of maken, voor welke doelgroep enz..

Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 4 deelnemers.

Tijden: Vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur; zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. .

Kosten: € 150,00. (Korting: € 25,00  voor NVP-UNIMA leden)


Vakantiespel;  improviseren in vakantiestemming op maandagmiddag.

2 dagen maandag 23 en 30 juli 2018, Van 12.30 tot 16.30 uur.

Improvisatie: wie kent het niet? De vloer op, de Lama’s, theatersport etc. Waar het om gaat is aanwezig zijn in het moment en het plezier van vrij spelen te mogen beleven. Het niet hoeven te weten wat je gaat spelen maar vanuit een thema: bijv. op vakantie gaan, het vrije spel ingaan en met elkaar scenes maken of een kort verhaal. Laat ontstaan wat er gebeurt en u  gebruikt wel poppen, lappen, diverse verkleedspullen en wat u zelf wilt meenemen.

Wat zijn sterke kanten van uw spel en uw aanwezigheid op het toneel . Spelplezier en waarachtig spel  staan centraal.( Ina gaf les in improvisatietheater en speelt al meer dan 10 jaar in een impro-groep in Zeist.)

Kosten per middag: € 35,00. Incl. koffie, thee en lekkers. 

Waar:Het Aldo atelier theater  ligt op de Adriaen van Ostadelaan 54 in Utrecht. Betaald parkeren behalve op zondag. Bus lijn 8 stopt dicht bij

Aanmelden: kan door een mail te sturen naar Ina: info@aldo.nl . Wilt u nog informatie bel  06-10783033 met Ina Geisler van het Aldo theater met poppen

VAN EN VOOR LEDEN

Voetlicht op jouw websitedoor NVP-UNIMA

Iedere maand willen (Ron Holst en  Frouke van Zomeren)  twee websites van onze leden in de Nieuwsbrief van de NVP-UNIMA voor het voetlicht brengen met een korte beschrijving van de inhoud.. De sites worden kiezen willekeurig bezocht. Wilt  u uw website hier beschreven hebben,  stuur dan een mail naar ron@ronholst.nl of frouke@kleinezon.nl Natuurlijk berichten we voordat we het plaatsen en vragen uw instemming.

 

De keer hebben

we er alvast één geselecteerd:

www.drieindekast.nl

Poppenspel 

Zij verzorgt voorstellingen voor kinderen van 3 tot 100 jaar  op scholen, kinderdagverblijven, voor verenigingen, feesten, bibliotheken en bedrijven en in het huistheater, annex   Bed & Breakfast 

Bed & Breakfest

In het B&B zijn verschillende poppenspel-arrangementen te boeken zoals een verjaardag feestje, een speurtocht en een picknick.

Engelse les

Zij geeft ook voorstellingen het Engels op basisscholen. Als docente Engels op een basisschool vindt zij het leuk middels haar passie voor poppenspel op een unieke manier de Engelse taal en cultuur over te dragen aan kinderen.


Beweldende kunst

Portretten

Tandschappen

Bronzen

Schilderijen

Schetsen

Dit is de website van Johanneke Dun, Poppentheater Drie in de Kast en B&B ’t Beschilderde Huis Johanneke Dun  is beeldend kunstenaar, docente Engels, poppenspeelster en eigenaar van het Bed & Breakfast.

Op de site maak je kennis met alle aspecten van Johanneke.Het poppentheater Drie in de Kast (sinds 1998).


B&B geschilderde huis

TextAdres Theater 

en Bed & Breakfast :

Lieverseweg 3
9321 XM Peize 
Tel: 0622026431

www.drieindekast.nl

johannekedun@live.nl

Emma van Dobben Presenteert

Welkom

Ik ben verhalenverteller en muzikant, en hieruit heb ik muzikale verhalen ontwikkeld. Samen met mijn accordeon, poppen en een koffer kom ik langs om voorstellingen te geven, maar daarbij heb ik ook de hulp van kinderen nodig!

Binnenkort speel deze voorstellingen;

Kijk op mijn site

16 juni Julianapark Utrecht

op Festival Fonkeltoon 

Dan speel ik 4x:(12.30,13.30,14.30 en 15.30) uur 'De legende van de gebochelde Lambert'. Een oude legende die zich afspeelt in de middeleeuwen, vertelt en gezongen door Emma de Troubadour op middeleeuwse instrumenten

Klik Hier

17 juni Pand P in Eindhoven

Tapas voor Papas;

 Vaderdagbrunch met kinderconcerten14:00  'De legende van de gebochelde Lambert'16:00 'Muzikale Dierenverhalen': Klik Hier

OVERIGE BERICHTEN

Beste mensen, 

Na 24 jaar en 25 seizoenen gaan de gordijntjes dicht van en in het mobiele theatertje: het Wijk Poppen Theater Koos en Kleppie Kontenah. De bodem van de container zakt door haar hoefjes, het ijzer van de container is verrot 

Wij gaan stoppen met dit heerlijke en unieke project, het is nog steeds een moeilijk besluit Maar iets wat stopt opent ook weer andere deuren. 

Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam. 

Koos en Kleppie worden al buiten de landsgrenzen beroemd, zo hebben ze al eens in Suriname, in lsrael opgetreden en het afgelopen jaar in Marokko. 

Met giga veel plezier en warmte kijk ik tèrug op de geweldige tijd die ik samen met mijn fantastische spelers en techniek heb mogen beleven. 

De spelers die vanaf het begin vertrouwen hadden in dit project, chapeau, echt zij zijn geweldig. 

Evenals de fondsen en de diverse stadsdelen die het project al die jaren hebben gesteund, ik dank iedereen, namens alle kinderen van Den Haag voor het vertrouwen, dat dit unieke project heeft mogen bestaan.

Ik kijk terug op al die heerlijke voorstellingen van zowel de spelers als die van de kinderen. 

Veel kinderen zijn met Koos en Kleppie opgegroeid. 

Al die opmerkingen, het enthousiasme en de warmte van al die kinderen, jongeren en de volwassenen, dat is mij dierbaar. 

Natuurlijk zal ik het project gaan missen, en daar horen ook de jaarlijks terugkerende/aanvragen, evaluatie en jaarverslagen bij, maar het terugkijken op deze geweldige periode van 24 jaar voorstellingen in de container, dat zal ik bij mij blijven dragen. 

Het is nog steeds een goed project wat in 1994 is begonnen met een

bespreking, bij Theater Pierrot, de aanschaf van de container die wij toen hebben mogen aanschaffen met geld van het Fonds 1818. Het is met een groot enthousiasme doorgezet en nu na 24 jaar en 25 seizoenen gaan we dit met een traan beëindigen.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor het grote vertrouwen dat jullie in mij hebben gehad om dit unieke project te mogen uitvoeren. 

Namens Koos en Kleppie, en alle kinderen van Den Haag, 

heel veel dank, liefs en veel geluk.

iWij hopen u te zien op woensdag 13 juni 2018 16.15 uur met de laatste voorstelling van Koos en Kleppie 

Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam

Een warme groet, 

!M irjam Ghijsels

Nieuw adres: La Planche, Marly sous lssy, 71760 

Saone et Loire, France 


lmirjam@wijkpoppentheater.nl 0649628674

Presentatie: 8 juni 2018,

19.30 uur  


Locatie:  Madein4Havens,

Keilestraat 9, unit A,

3029BP Rotterdam.

Kom je met de auto, neem de afslag Keileweg, 1e straat links Benjamin Franklinstraat en weer de eerste straat links de Keilestraat. Nummer 9 is aan de achterkant van de Keilestraat. Je komt er door het steegje links in te rijden en linksaf te gaan.

Summer Seminar 2018

Droomtheater Rotterdam organiseert in samenwerking met de NVP-UNIMA, de Nederlandse vereniging van poppenspelers, een 5-daagse Masterclass Modern Schaduwtheater met een eindpresentatie op vrijdagavond 8 juni, 19.30 uur.Modern schaduwtheater kenmerkt zich door het loslaten van de vaste verbinding tussen scherm, lichtbron en object  zoals in het traditionele schaduwspel. In de Masterclass passeren verschillende lichtbronnen, schaduwprojecties voor en achter verschillende schermen, soorten schaduwpoppen en praktijkvoorbeelden de revue.  Deze  5-daagse Masterclass wordt gegeven door de Italiaanse  schaduwtheater professional Fabrizio Montecchi van Teatro Gioco Vita uit Piacenza, Italië (60 km ten zuiden van  Milaan) 

www.teatrogiocovita.it 

Sunner Seminar
Français


Internationaal
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HET POPPENSPEL - UNIMA CENTRUM NEDERLAND

Le Théâtre des Marionnettes aux Pays-Bas


On en retrouve les premi?res traces dans un livre datant de l?an 1363 dans lequel un certain ? Comte de Blois ? habitant Dordrecht sous le nom de Jean de Chatillon fait mention d?une visite au dockenspul (th??tre de marionnettes). Durant plusieurs si?cles les marionnettistes sont en r?alit? des artistes ambulants en provenance des Pays-Bas ou de l??tranger qui se manifestent en lieux publics ou dans des foires, surtout ? Amsterdam. On conna?t partout l?histoire de Jan Klaassen, trompettiste de l?arm?e du Prince, qui pour gagner des extras devient marionnettiste et a donn? ainsi son nom ? la marionnette du m?me nom aux Pays-Bas.
Entre les deux guerres mondiales
Gr?ce au style Art Deco des ann?es 20 du vingti?me si?cle la marionnette ? artistique ? est introduite. PaulBrann und dieM?nchner K?nstler et MaxJacob und die Hohnsteiner visitent r?guli?rement les Pays-Bas. Des marionnettistes tels Henry Nolles, Eric Kellenbach et Jacq Hazelaar sont ?galement instituteur et jouent pour des enfants. A la fin de cette p?riode les th??tres fixes de marionnettes se cr?ent. En 1923 Bert Brugman d?marre son th??tre De Olijftack et sa fille Mariska Brugman continue en 2011 toujours la tradition dans Het Nederlandse Marionettentheater ? Amsterdam. Guido van Deth commence un th??tre en 1936 et dix ans plus tard il ouvre son th??tre ? La Haye o? son ?pouse Felicia van Deth continuera ce th??tre apr?s sa mort jusqu?en 2000. Cia van Boort est la premi?re femme qui embrasse le m?tier de marionnettiste et ouvre en 1938 son th??tre fixe de marionnettes ? Voorschoten et d?m?nage ? Oisterwijk o? elle cr?e un nouveau th??tre en 1951. On peut citer son th??tre des ombres, Jan Nelissen marionnettiste manuel virtuose, l?aiguilleur Herman Hoeben, Pieter van Gelder et son th??tre fixe des ombres, Henk Zoutendijk avec sa voix remarquable et l ?nstituteur Wim Meilink qui ?crira un livre sur l?histoire de la naissance de Jan Klaassen et auquel un prix pour le th??tre des marionnettes a ?t? d?cern?.
Apr?s la lib?ration de la Deuxi?me Guerre Mondiale La discipline rena?t, beaucoup de th??tres sont cr??s et des marionnettistes tels Don et Ly Vermeire, Feike Boschma, Guido et Felicia van Deth, Rico Bulthuis et Frank Kooman collaborent ensemble ? apr?s les 50 ans d?existence du Kooman Poppentheater en 2010 ? La Haye son fils Arjan Kooman continue encore la tradition. En 1954 ils cr?ent De Kring van Nederlandse Poppenspelers (Le cercle des marionnettistes N?erlandais), pr?d?cesseur de l?Association N?erlandaise des Marionnettistes (NVP) cr??e en 1955 par Rico Bulthuis et la plupart des marionnettistes professionnels et amateurs. En 1980 NVP devient le centre de UNIMA-Pays-Bas. Le secteur des marionnettistes devient de plus en plus important dans les ann?es 1965 ? 1975, se professionnalise davantage et finalement quitte, stimul? par le Kookurgroep comprenant Henk Boerwinkel (Triangel), Damiet van Dalsum, Otto van der Mieden, Jan de Noord et Camilla Koevoets les traditions existantes. Quelques-uns des marionnettistes sortent de leur th??tre recherchant une communication plus directe avec le public. Le th??tre devient ainsi une partie du (nouveau) d?cor, ils jouent dans des salles plus importantes et avec plusieurs marionnettistes. Ce sont les ann?es de floraison de Studio Hinderik, cr?? en 1967 par Hinderik de Groot. Sa mise en sc?ne suggestive inspire des groupes ult?rieurs tels Warner en Consorten, le Speeltheater Holland et le Dogtroep.
NVP n??tant pas un syndicat ni une groupe de pression, un nombre de marionnettistes professionnels d?cide de cr??r en 1971 le syndicat pour marionnettistes professionnels, rebaptis? en 1981 en l?Association des Ensembles de Marionnettistes professionnels N?erlandais (VGNB), qui se supprime ? nouveau en 1994.
Autour de 1980
Il y a beaucoup de coop?rations avec le grand th??tre, la musique et des ensembles de danse ce qui conduit ? une offre large en th??tres de marionnettes, parmi lesquels aussi des marionnettistes solistes tels Koos Wieman 1979, Poppentheater Dibbes (Trudy Kuyper) (1977), Stuffed Puppet Theatre, Neville Tranter (1978), Jozef van de Berg, Pieke Dassen et Fred Delfgaauw 1981 (Studio Peer) ; des groupes tels Speeltheater Holland (1976), Theater Terra (1978) et TAMTAM (1979) ; des th??tres fixes de marionnettes tels le Phoenix Papier Theater de Ab Vissers et Grimms Papierentheater de Frits Grimmelikhuizen ; et le th??tre des rues fixe de marionnettes ? Rotterdam avec entre autres Koos Wieman, Wim Noordergraaf et John de Winter. Hans Schoen d?marre en 1968 dans le studio de marionnettes Hinderik, travaille ensuite pour le Collectif des Th??tres de Marionnettes et cr?e depuis 1983 des repr?sentations propres. Il est pr?sident de NVP-UNIMA de 2004 ? 2010 et depuis 1999 conseiller international.
Autour de 1990
En 1988 le Nederlands Poppenspel Instituut (Institut N?erlandais des Th??tres de Marionnettes) est cr??, qui sera absorb? en 1992 par l?Institut Officiel N?erlandais du Th??tre, le centre de connaissance et d?information pour le th??tre professionnel. Eliane Attinger effectue un r?le important de pionnier en organisant des cours de recyclage, des dialogues historiques-th?matiques et le projet On the Road for Dutch Puppetry. Les nouveaux noms qui font surface autour de cette p?riode sont ceux de Theater Gnaffel (1987), Firma Rieks Swarte (1992), ?t Magisch Theatertje (1996) et Hotel Modern (1997). De 1998 ? 2009 il y a aussi un atelier ? De Proeve ? pour th??tres de marionnettes et th??tres d?objets sous la direction de Marla Kleine. Les noms qui paraissent davantage sur la sc?ne sont ceux de Duda Paiva, Ulrike Quade, Marlyn Coetsier, Meike van den Akker, Tg Winterberg 2003, et plus tard encore autour de 2010, Jogchem Jalink, Eveline Agema (Poolse Vis ? Poisson Polonais) et Jochen Lange.
Formations
Vous ?tes autodidacte, apprenez le m?tier de p?re en fils, d?ouvrier au ma?tre ou vous observez l?art du m?tier chez vos coll?gues ; de 1989 ? 1992 il y a la discipline Objecttheater (th??tre d?objets), une formation professionnelle pour th??tre de marionnettes et th??tre plastique ? l?Ecole du Th??tre ? Amsterdam. Accidentellement des groupements d?int?r?t commun, des festivals, des institutions de th??tre et le TIN organisent des ateliers pour professionnels. Le festival international des Th??tres de Marionnettes ? Dordrecht organise chaque ann?e des Classes Magistrales (Masterclasses). En 1993 l?Ecole des Beaux Arts d?Utrecht d?marre le Poppen- en Maskerspel (le Th??tre des Marionnettes et des Masques) et en 2011 un cours de Poppenanimatie (animation des marionnettes). Les noms des professeurs dans cette p?riode sont ceux de Rieks Swarte, Onny Huisink, Neville Tranter, Elout Hol, Max Verstappen et Bert Plagman. De 2001 ? 2009 il y a De Proeve, un atelier et lieu de rencontre pour le th??tre des marionnettes et des objets, en m?me temps formation pour la discipline de marionnettiste et de metteur en sc?ne pour le th??tre d?objets sous la direction de Marla Kleine. De Proeve jette des ponts sur d?autres disciplines telles le th??tre, la musique, le mime, la danse, le tapdance, la technique et la litt?rature et la g?n?ration ancienne des cr?ateurs de th??tres de marionnettes y transmets le m?tier et son savoir-faire ? un jeune groupe de cr?ateurs. En 2009 d?marre Feikes Huis, une maison de productions pour des th??tres de marionnettes et d?objets, sous la direction artistique d?Eliane Attinger. Des jeunes artistes cr?ent des productions de th??tres d?objets et de marionnettes apr?s leur formation d?acteur et/ou d?une discipline d?art. A c?t? d?ateliers accidentels et des classes magistrales le NVP-UNIMA organise une formation de base pour le th??tre des marionnettes avec une ann?e d?enseignement suppl?mentaire, sous la direction artistique de Pieter Vrijman et des professeurs tels Trudy Kuyper, Marlyn Coetsier, Servaes Nelissen, Max Verstappen et Neville Tranter. Merel van Gaalen et Trudy Kuyper montent une formation pour th??tre des marionnettes d?sign?e pour les instituteurs des ?coles primaires. Pour une formation professionnelle et de recyclage les cr?ateurs de th??tres de marionnettes ne peuvent pour le moment trouver des cours, des classes magistrales et des formation qu?? l??tranger.
Le patrimoine et le th??tre des marionnettes
En l?an 2011 l?ensemble des th??tres de marionnettes et des th??tres plastiques est r?parti sur un nombre de lieux divers: le Mus?e Rotterdam (la Fondation des collections de Th??tres de Marionnettes ? Dordrecht), le Mus?e du Th??tre des Marionnettes de Otto van der Mieden ? Vorchten, l?Institut du Th??tre des Pays-Bas et le Mus?e Tropique ? Amsterdam, les sept Mus?es d?Ethnologie aux Pays-Bas et les diff?rentes collections de th??tre des organisations de couverture, les hautes ?coles et les facult?s de sciences th??trales aux universit?s d?Amsterdam, d?Utrecht et de Leyde.
L??tat actuel en 2011
Le th??tre des marionnettes est devenu adulte et s?est cr?? une place ?vidente dans le r?gime th??tral aux Pays-Bas, l?enseignement, les m?dias et l?industrie des loisirs. La discipline couvre le l?ensemble des formes de th??tres de marionnettes allant de la tradition jusqu?? l?exp?rimental et se sert d?autres disciplines th??trales telles la danse, le mime, la musique, la litt?rature et les m?dias modernes. A l?inverse les autres disciplines th??trales et les m?dias font usage des (im)possibilit?s du th??tre des marionnettes. Une grande partie de l?offre du th??tre pour la jeunesse consiste en du th??tre de marionnettes et d?objets. Il y a environ 300 groupes de th??tres de marionnettes dont environ 10 % sont professionnels. Le NVP-UNIMA compte plus de 250 membres. Ses objectifs sont l?augmentation de la comp?tence et l??change d?informations entre autres par la publication d?une revue bimestrielle, aujourd?hui connue sous le nom de Wereld van het Poppenspel (Le Monde du Th??tre des Marionnettes ? WP). Elle va mettre en route un site informatif complet. La revue Popellum consacr?e au th??tre de marionnettes traditionnel et populaire parait toujours de fa?on irr?guli?re.

Le NVP-UNIMA organise trois formations de th??tre de marionnettes. En 2009 Feikes Huis d?marre un ?tablissement de production pour le th??tre de marionnettes et d?objets. Huit groupes travaillent avec une subvention gouvernementale structurelle ? ils proposent ensemble plus de 600 repr?sentations et touchent quelque 180.000 visiteurs ? d?autres groupes re?oivent des subventions d?termin?es par projet, les estrades de th??tre re?oivent des subventions par repr?sentation, les ?coles d?pensent une partie du budget culturel (soit dix euros par enfant) au th??tre de marionnettes et beaucoup de th??tres de marionnettes travaillent en tant que entreprise ind?pendante sans subventions. Kunstfactor, l?institut sectoriel pour l?Art des Amateurs soutient le circuit amateur. Il y a quatre festivals internationaux pour le th??tre des marionnettes ? Amsterdam, Meppel, Maastricht et Harderwijk (th??tre de papier) et ? c?t? de cela encore bien d?autres festivals nationaux. En 2009 l?Institut du Th??tre des Pays-Bas (TIN) inscrive 85 premi?res de th??tre de marionnettes professionnel et elle inaugure en 2010 un site consacr? au vieux ma?tre Feike Boschma. La plupart des repr?sentations est destin?e aux enfants, jou?es dans les plus de cent cinquante th??tres de ville et les plus de trente th??tres de marionnettes permanentes. Beaucoup se jouent aux ?coles et dans des festivals (de rues). Il y a un th??tre pour la jeunesse sp?cialis? en th??tre de marionnettes ? Amstelveen, cr?? par Jan Nelissen en 1966. Quelques-uns des ensembles jouant pour adultes trouvent un d?bouch? ? l??tranger: Ulrike Quade, uda Paiva, ?t Magisch Theatertje, Ananda Puijk, Stuffed Puppet Theatre et Electric Circus, Hotel Modern, Speeltheater Holland, Caspar Rapak (Peter Zegveld), TAMTAM objektentheater, Theater Terra; Th??tre Espace (Judith Nab) et Lejo. Le th??tre des marionnettes Hollandais est estim? hautement ? l??tranger et de par le caract?re fortement imag? il est un article id?al d?exportation. En 2010 l?UNIMA tenait son Councillors Meeting and Extra Congress ? Dordrecht.

Que la discipline est vigoureuse est ?vident au vu de toutes sortes de prix. Eric Steegstra gagne ? deux reprises le Gouden Kalf (le Veau d?Or) pour ses films Metro et Rif. Hotel Modern gagne le prix de mime VSCD, la repr?sentation Adios de Speeltheater Holland ainsi que Het Houten Huis (la Maison de Bois) gagne le Gouden Krekel (le Grillon d?Or) pour la meilleure production de th??tre pour la jeunesse et Servaes Nelissen gagne le prix pour la plus impressionnante prestation d?estrade en mati?re de th??tre pour la jeunesse.

Un centre de th??tre de marionnettes avec un th??tre, une espace de cours, un atelier, un mus?e et un centre de recherches comme ?l?ment de liaison pour le secteur entier demeure un grand d?sir. Un autre d?sir est une formation HBO (formation pour m?tiers ?lev?s) consacr? au th??tre des marionnettes. Nous sommes curieux de savoir quelle influence la politique du gouvernement aura sur les d?veloppements dans le secteur du th??tre des marionnettes. Dans la p?riode 2010 ? 2014 il fait d?une part des ?conomies de plus de 20% sur des investissements dans l?offre, le d?bouch?, la formation, la connaissance et l?information et d?autre part il a ?lev? l?imp?t sur les repr?sentations de 6 ? 19%. Voil? un grand d?fi dans les cinq ? dix ann?es ? venir pour le th??tre de marionnettes aux Pays-Bas devenu adulte!

Pays-Bas, le 31 Octobre 2011 ? NVP-UNIMA, Marla Kleine en Frans Hakkemars, gr?ce ? Ruth van der Steenhoven. Si vous avez des commentaires, des omissions, des corrections s?il vous pla?t franshakkemars@hetnet.nl mail pour mise ? jour annuelle.