JUNI 2018

BERICHTEN VAN DE NVP-UNIMA

Hoofdredacteur


Bladmanager

 Voor de redactie van ons kwartaal vakblad, De wereld van het poppenspel zoekt de NVP-UNIMA voor het einde van het jaar 2018 een nieuwe hoofdredacteur:

Aanjagende Bladmanager
De Wereld van het Poppenspel (WP) is een vakblad voor liefhebbers en poppenspelers. Het is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA). 

De afgelopen jaren heeft de redactie met WP een overgang gemaakt van verenigingsblad naar vakblad voor het poppenspel en een goede kwaliteit gevonden. Belangrijkste opdracht voor de nieuwe bladmanager is het behouden van dit hoge niveau. De huidige hoofdredacteur heeft aangegeven de nieuwe bladmanager te kunnen en willen ondersteunen in de aanloop naar de publicatie van de eerste tijdschriften onder de nieuwe hoofdredacteur.

Taken:
• Redactie aansturen, aanmoedigen en aansporen
• Bladplanning maken en bewaken
• Contacten onderhouden met redactie en bestuur NVP-UNIMA
• Deadline bewaken en contact daarover met redactie houden
• Schrijven van een voorwoord
• Overleggen met eindredactie en vormgeving


Profiel
• Goede beheersing van de Nederlandse taal
• Sociaal intelligent, tactisch en empathisch en doortastend
• Kritisch meedenken en dit kunnen verwoorden in opbouwende feedback
• Gedisciplineerd en gestructureerd
• Leidinggevend
• Teamplayer met een groot netwerk in het poppen- en objecttheater
• Goede verbinding met het veld


Wat bieden we:
• Een enthousiast redactieteam
• Werken en ervaring opdoen met een professioneel vakblad
• Onkostenvergoeding op declaratiebasis

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Martine van Ditzhuyzen (redactie@nvp-unima.nl) of bestuursvoorzitter Alexander Bauwens (voorzitter@nvp-unima.nl) van de NVP-UNIMA. 

DOE MEE! 

Meld een theater of poppenspeler aan voor de 

Ruth van der Steenhovenprijs 2019

DE RUTH VAN DER STEENHOVENPRIJS – WAT IS DAT?

Ruth van der Steenhoven was decennia lang de motor van de NVP(-UNIMA). Als geen ander was hij betrokken bij de vereniging en de poppenspelers, waarbij hij vooral jonge/beginnende mensen op allerlei wijze stimuleerde om het vak te leren. Na zijn overlijden op 5 juni 2016 heeft de NVP-UNIMA de Ruth van der Steenhovenprijs in het leven geroepen. De Ruth van der Steenhovenprijs is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs ter ondersteuning van beginnende (jonge) getalenteerde poppenspelers die hun talent verder willen ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van (internationale) opleidingen en cursussen of via individuele coaching door een ervaren theatermaker, dramaturg of regisseur. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 500 ter besteding aan verdere talentontwikkeling. In 2017 is de prijs toegekend aan het theatergezelschap BetweenTwoHands. De volgende uitreiking zal zijn in 2019 (Tegelijk met de uitreiking van de Wim Meilinkprijs, datum nog niet bekend). 

HOE KUN JE EEN THEATER OF

POPPENSPELER NOMINEREN? 

De Ruth van der Steenhovenprijs is een ledenprijs. Leden van de NVP-UNIMA kunnen beginnende (jonge) getalenteerde theaters en spelers voordragen voor deze prijs door een e-mail te sturen aan: sigrid@dereus.net (secretaris Ruth van der Steenhovenprijs) Vermeld in deze e-mail de naam en het e-mailadres van de speler (of het theatergezelschap) die je aanmeldt + een korte motivatie van je voordracht. Belangrijk: alleen als lid van de NVP-UNIMA kun je iemand aanmelden. Diegene die je aanmeldt hoeft geen lid te zijn van de NVP-UNIMA. Juryleden van de Ruth van der Steenhovenprijs kunnen gee

HOE GAAT HET DAARNA VERDER? 

Deze oproep wordt een paar keer in de nieuwsbrief opgenomen. Daarna worden alle genomineerden op een rijtje gezet en kun je als lid je stem uitbrengen op één van de genomineerden. Uit de 3 genomineerden met de meeste stemmen kiest de jury – na o.a. een bezoek te hebben gebracht aan een optreden van de speler/het theatergezelschap – de prijswinnaar. De jury van de Ruth Van der Steenhovenprijs 2019 bestaat uit: Eliane Attinger (o.a. voorheen algemeen directeur en artistiek leider van het Ostadetheater en Feikes Huis), Adrie van Essen (o.a. programmeur straattheater Kunsten op Straat) en Myrthe Schuuring (programmeur Amstelveens Poppentheater). n voordracht doen. 


Meldt nu een theater aan

ZOMERFESTIVALS

Programmma Microfestival 2018

Data: 31augustus, 1 & 2 september 2018

Micro festival

Vrijdag 31 augustus 2018 

17.00 uur Opening Tentoonstelling maskers

20.00 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket 15,00 pp


Zaterdag 1 september
12.00 uur - Route 1/Familie
A Theater Hop Signor GR "De giraffe"
B Nomad theater FR/NL "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw.20,00

16.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR "Est-ce une vie"
B Calder Canada "CIrcus" film
C Noah Blindenburg NL "Vogelvrij"
Ticket 20,00

20.30 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket: 15,00


Zondag 2 september 
11.00 uur Theater De Spiegel Belgie
"Ceci n'est pas un livre"
(Het is geen boek) < 2 jaar
Ticket: 7,00

12.00 uur Route 1/Familie
A Hop Signor GR "De giraffe"
B Nomad Theater FR/NL "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw 20,00

15.00 uur Theater De Spiegel Belgie

Ceci n'est pas un livre" (Het is geen boek) < 2 jaar
Ticket 7,00

17.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR "Est-ce une vie"
B Calder Canada "Circus" film
C Noah Blindenburg NL "Vogelvrij"
Ticket: 20,00


Zaterdag

1 septemberZondag

2 september


Reeds 14 jaar organiseert een groep enthousiaste vrijwilligers het Poppentheaterfestival op haar vertrouwde plek Park Randenbroek in Amersfoort in het eerste weekend van september. Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een 

Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een verscheidenheid aan poppen- en marionettentheater met zowel voorstellingen ‘uit de oude doos’ als hedendaags poppenspel

Het festival terrein is vrij toegankelijk. Voor een voorstelling betaalt u voor kinderen € 3,00 en voor volwassene € 4,50.Alle voorstellingen vinden plaats op de zaterdag- en zondagmiddag vanaf 11.30 uur en duren een half uur tot drie kwartier. Ze worden gespeeld in het theater van Poppentheater Toermalijn en in grote tenten die speciaal voor het festival worden opgezet in Park Randenbroek. Ook met minder goed weer zit iedereen dus droog.Naast de voorstellingen zorgen verschillende activiteiten rondom de programmering voor een extra creatieve bijdrage.Na het succes van de afgelopen dertien jaar hopen wij ook deze keer op een extra feestelijk gebeuren. Wij verwelkomen je graag op de 15de editie van Poppen in het Park in Park Randenbroek op zaterdag 1 en zondag 2 september 2018.Poppen in het Park bevindt zich in Park Randenbroek Heiligenbergerweg 119 in Amersfoort.In het park kaner niet geparkeerd worden met de auto. U kunt gebruik maken van de omliggende parkeermogelijkheden. Fietsen kunnen tegen de dan geplaatste hekken worden gezet.  


Het 36e Limburg Festival, staat inmiddels stevig in de steigers. De artiesten zijn inmiddels geboekt, bijzondere theatertochten uitgezet, frisse nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan, aparte nieuwe locaties gezocht en enthousiaste vrijwilligers geworven. In  deze nieuwsbrief alvast een tipje van de sluier...

Theater Gnaffel - Moffenmeisje

Wordt meegenomen in dit aangrijpend verhaal over de oorlog van de 93 jaar oude mevrouw Dausenberg. Zij woont in een verzorgingstehuis. Op een dag herkent ze in haar verzorgster de kleindochter van haar joodse vriendin. Een vriendschap die in de oorlog eindigde toen zij zelf een relatie kreeg met een Duitse soldaat.

Duda Paiva Company - Vogels

Er komen vreemde vogels in de straten, en op de pleinen.Hal half mens en half beest en  uit een wereld waarin niets is wat het lijkt, dus ook zij niet. Wees gewaarschuwd. Vogels is Duda Paiva’s wereld van het poppenspel. en is een onderdeel van 'Monstersdie in Theaterhotel De Oranjerie te zien is.

Ruben van Haften- Beestenbende

In Beestenbende mogen de kinderen samen met de poppen op avontuur in de dierenwereld. Weten zij alles van dieren af? Voor welk dier zijn ze bang en wat is hun lievelingsdier. En kunnen zijzelf deze dieren goed nadoen?Beestenbende is een show vol humor, interactie, improvisatie, gezelligheid en variatie.

125 jaar poppenkast op de dam

Extra feestelijk seizoen voor Jan Klaassen en KatrijnDe Poppenkast bestaat 125 jaar en dat gaan we vieren.natuurlijk staat de Poppenkast weer elke zondag om 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur op haar vaste plek voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Dit wordt een bijzonder jaar want de Poppenkast op de Dam is jarig! Naast de voorstellingen op de zondagen zal er nog een aantal feestelijke activiteiten worden georganiseerd.

Pas op Jan Klaassen, achter je!

  • Presentatie in de kofferkluizen van de Schatkamer van het stadsarchief Amsterdam

Theatrale rondleiding voor alle leeftijden

Op zaterdag 30 juni; woensdag 4 juli; zaterdag 28 juli; woensdag 1 augustus; woensdag 29 augustus, telkens om 15 uur.

Toegang gratis, aanmelden niet nodig

Hoe meer kindere d’r om me heen staan, hoe liefers as t mijn is!’

Tijdens deze vrolijke plat Amsterdamse rondleiding kunnen kinderen van 1 tot 100 nu de eerste poppenkastspeler van de Dam, Janus Cabalt, zelf ontmoeten. Janus neemt je mee langs de geschiedenis van Jan Klaassen en de Poppenkast op de Dam. Hij zal de foto’s voorzien van verhalen en waarschijnlijk zullen Jan Klaassen en Katrijn ook nog even komen kijken…

Egon Adel is de huidige poppenkastspeler van de Dam. Voor deze gelegenheid zal hij kruipen in de huid van zijn legendarische voorganger.

Internationaal festival op de dam

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een internationaal festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere 

Internationaal festival op de dam

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een internationaal festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere 

Workshop poppenkastpoppen maken

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij zw ookj van alles leren over Jan Klaassen

en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij ze ook van alles leren over Jan Klaassen en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Vak verdeping

Vakverdieping

POP EN SPEL ATELIER IN DE KLEINE ZON

Vakverdieping in de techniek van het poppenspel

Ga je mee op avontuur om met je poppen je te bekwamen in het poppenspel ? U gaat  aan de slag met verhaallijnen, stemgebruik en dialogen, manipulatie van poppen, uitspelen van emoties en gedachten, gebruik van metaforen, humor, ritme, spanning, verrassing, ontroering en plezier!

Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren!

Vrijdag 7 september 10.00 tot 15.30 

- aankondiging/presentatie van de speler voor en na de voorstelling 
- manipulatie oefeningen 
- stemoefeningen introductie personages (karakteropbouw) 

- gebruik van de pop ( opkomst en afgang, hoogte en kijkrichting) 

- inzet humor
Vrijdag 5 oktober 10.00 tot 15.30 
- verhaallijn maken 

- Introducties van de personages
- Manipulatie oefeningen - Stemoefeningen 
- speciale effecten in de poppenkast
 
Vrijdag 2 november 10.00 tot 15.30

- stemoefeningen - manipulatie van poppen op muziek, - verrassingseffecten,
- contact met publiek ( bij binnen en buitenvoorstellingen)
 
Vrijdag 7 december 10.00 tot 15.30 :

- stemoefeningen, manipulatie 

- functie en vormgeving van decor en attributen 

- verrassingseffecten, 
- Werken aan een sceneRitme, spanning, verrassing, ontroering en plezier!

Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren! 

Data: Vrijdag 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december

Aanmelden: Er is plaats voor 6 deelnemers (op volgorde van aanmelding)           

Bij Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 06-41524876 
Kosten: € 60,00 voor leden NVP-UNIMA en € 75,00 voor niet-leden 

          (Inclusief 21 % BTW)
Tijd: 10.00 tot 15.30 uur (zelf lunch meenemen).
Locatie: Poppentheater De Kleine Zon, Fok 8, 1276 HW Huizen

Vakverdieping


POP EN SPEL ATELIER' IN DE KLEINE ZON'

Speladvies op locatie: per dag(deel) of per voorstelling (5 dagdelen)

Frouke van Zomeren deelt haar kennis en ervaring van 30 jaar poppentheater graag met jou.

Dit kan tijdens een eenmalige afspraak of in 5 bijeenkomsten van 3 uur, waarin jij je eigen voorstelling ontwikkelt. Frouke coacht je dan gedurende het hele proces.

Inhoud van de 5 bijeenkomsten:

1) verhaallijn , pop en attribuut, doelgroep, duur voorstelling

2) poppen in de scenes, het verloop van de voorstelling, muziek, decors,

3) mise en scene 1e deel +Tekst,

4) mise en scene 2e deel +tekst

5) generale repetitie

Data: Op afspraak vanaf september 2018

Aanmelden: Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 

06-41524876 
Kosten Speladvies 

  • Per uur € 42,50, per 3 uur € 127,50, per 6 uur € 255,00;Per voorstelling (5 x 3 uur): € 600,00 voor leden en € 700,00 voor niet-leden. 
  • Prijzen zijn inclusief. 21 % BTW en exclusief reis- en eventuele parkeerkosten.
Locatie: eigen locatie

ALDO THEATER

 MET POPPEN

Vakantieavonturen  Juli 2018 

Diverse workshops en een weekendcursus:

Je eigen voorstelling maken.


Ook al zo’n  zonnig vakantiegevoel? Daarom heb ik heb ik een vakantieaanbod voor iedereen die: ‘een pop helemaal wil onderzoeken op de mogelijkheden’ of een weekendcursus wil volgen en een eigen verhaal maken of improvisatie vanuit waarachtig spel met poppen of ‘dingen’. 


Zondag 1 juli: Workshop poppenspel.

Kennismaking met het leren bespelen van diverse soorten poppen.   Een echte doe-dag. Neem vooral zelf uw pop mee om te kunnen oefenen. Geschikt voor alle mensen vanaf 18 jaar.

Tijden: half 11 tot 16.00 uur. (Nog 2 plekken beschikbaar.)

Kosten: € 75,00  (korting van €15,00 voor NVP-UNIMA leden).


Weekendcursus ‘Je eigen voorstelling maken’.

Weekend van 20 en  21 en 22 juli 2018 .

Heeft u een idee en hoe gaat u dat omzetten in een voorstelling met poppen of objecten? Vrijdagavond gaat u  mogelijkheden verkennen en een planning maken voor het weekend. Wat heeft u nodig en wat is realistisch?

Verhalenopbouw, maken van een decor of koffertheater, welke poppen of objecten wilt u gebruiken of maken, voor welke doelgroep enz..

Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 4 deelnemers.

Tijden: Vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur; zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. .

Kosten: € 150,00. (Korting: € 25,00  voor NVP-UNIMA leden)


Vakantiespel;  improviseren in vakantiestemming op maandagmiddag.

2 dagen maandag 23 en 30 juli 2018, Van 12.30 tot 16.30 uur.

Improvisatie: wie kent het niet? De vloer op, de Lama’s, theatersport etc. Waar het om gaat is aanwezig zijn in het moment en het plezier van vrij spelen te mogen beleven. Het niet hoeven te weten wat je gaat spelen maar vanuit een thema: bijv. op vakantie gaan, het vrije spel ingaan en met elkaar scenes maken of een kort verhaal. Laat ontstaan wat er gebeurt en u  gebruikt wel poppen, lappen, diverse verkleedspullen en wat u zelf wilt meenemen.

Wat zijn sterke kanten van uw spel en uw aanwezigheid op het toneel . Spelplezier en waarachtig spel  staan centraal.( Ina gaf les in improvisatietheater en speelt al meer dan 10 jaar in een impro-groep in Zeist.)

Kosten per middag: € 35,00. Incl. koffie, thee en lekkers. 

Waar:Het Aldo atelier theater  ligt op de Adriaen van Ostadelaan 54 in Utrecht. Betaald parkeren behalve op zondag. Bus lijn 8 stopt dicht bij

Aanmelden: kan door een mail te sturen naar Ina: info@aldo.nl . Wilt u nog informatie bel  06-10783033 met Ina Geisler van het Aldo theater met poppen

VAN EN VOOR LEDEN

Voetlicht op jouw websitedoor NVP-UNIMA

Iedere maand willen (Ron Holst en  Frouke van Zomeren)  twee websites van onze leden in de Nieuwsbrief van de NVP-UNIMA voor het voetlicht brengen met een korte beschrijving van de inhoud.. De sites worden kiezen willekeurig bezocht. Wilt  u uw website hier beschreven hebben,  stuur dan een mail naar ron@ronholst.nl of frouke@kleinezon.nl Natuurlijk berichten we voordat we het plaatsen en vragen uw instemming.

 

De keer hebben

we er alvast één geselecteerd:

www.drieindekast.nl

Poppenspel 

Zij verzorgt voorstellingen voor kinderen van 3 tot 100 jaar  op scholen, kinderdagverblijven, voor verenigingen, feesten, bibliotheken en bedrijven en in het huistheater, annex   Bed & Breakfast 

Bed & Breakfest

In het B&B zijn verschillende poppenspel-arrangementen te boeken zoals een verjaardag feestje, een speurtocht en een picknick.

Engelse les

Zij geeft ook voorstellingen het Engels op basisscholen. Als docente Engels op een basisschool vindt zij het leuk middels haar passie voor poppenspel op een unieke manier de Engelse taal en cultuur over te dragen aan kinderen.


Beweldende kunst

Portretten

Tandschappen

Bronzen

Schilderijen

Schetsen

Dit is de website van Johanneke Dun, Poppentheater Drie in de Kast en B&B ’t Beschilderde Huis Johanneke Dun  is beeldend kunstenaar, docente Engels, poppenspeelster en eigenaar van het Bed & Breakfast.

Op de site maak je kennis met alle aspecten van Johanneke.Het poppentheater Drie in de Kast (sinds 1998).


B&B geschilderde huis

TextAdres Theater 

en Bed & Breakfast :

Lieverseweg 3
9321 XM Peize 
Tel: 0622026431

www.drieindekast.nl

johannekedun@live.nl

Emma van Dobben Presenteert

Welkom

Ik ben verhalenverteller en muzikant, en hieruit heb ik muzikale verhalen ontwikkeld. Samen met mijn accordeon, poppen en een koffer kom ik langs om voorstellingen te geven, maar daarbij heb ik ook de hulp van kinderen nodig!

Binnenkort speel deze voorstellingen;

Kijk op mijn site

16 juni Julianapark Utrecht

op Festival Fonkeltoon 

Dan speel ik 4x:(12.30,13.30,14.30 en 15.30) uur 'De legende van de gebochelde Lambert'. Een oude legende die zich afspeelt in de middeleeuwen, vertelt en gezongen door Emma de Troubadour op middeleeuwse instrumenten

Klik Hier

17 juni Pand P in Eindhoven

Tapas voor Papas;

 Vaderdagbrunch met kinderconcerten14:00  'De legende van de gebochelde Lambert'16:00 'Muzikale Dierenverhalen': Klik Hier

OVERIGE BERICHTEN

Beste mensen, 

Na 24 jaar en 25 seizoenen gaan de gordijntjes dicht van en in het mobiele theatertje: het Wijk Poppen Theater Koos en Kleppie Kontenah. De bodem van de container zakt door haar hoefjes, het ijzer van de container is verrot 

Wij gaan stoppen met dit heerlijke en unieke project, het is nog steeds een moeilijk besluit Maar iets wat stopt opent ook weer andere deuren. 

Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam. 

Koos en Kleppie worden al buiten de landsgrenzen beroemd, zo hebben ze al eens in Suriname, in lsrael opgetreden en het afgelopen jaar in Marokko. 

Met giga veel plezier en warmte kijk ik tèrug op de geweldige tijd die ik samen met mijn fantastische spelers en techniek heb mogen beleven. 

De spelers die vanaf het begin vertrouwen hadden in dit project, chapeau, echt zij zijn geweldig. 

Evenals de fondsen en de diverse stadsdelen die het project al die jaren hebben gesteund, ik dank iedereen, namens alle kinderen van Den Haag voor het vertrouwen, dat dit unieke project heeft mogen bestaan.

Ik kijk terug op al die heerlijke voorstellingen van zowel de spelers als die van de kinderen. 

Veel kinderen zijn met Koos en Kleppie opgegroeid. 

Al die opmerkingen, het enthousiasme en de warmte van al die kinderen, jongeren en de volwassenen, dat is mij dierbaar. 

Natuurlijk zal ik het project gaan missen, en daar horen ook de jaarlijks terugkerende/aanvragen, evaluatie en jaarverslagen bij, maar het terugkijken op deze geweldige periode van 24 jaar voorstellingen in de container, dat zal ik bij mij blijven dragen. 

Het is nog steeds een goed project wat in 1994 is begonnen met een

bespreking, bij Theater Pierrot, de aanschaf van de container die wij toen hebben mogen aanschaffen met geld van het Fonds 1818. Het is met een groot enthousiasme doorgezet en nu na 24 jaar en 25 seizoenen gaan we dit met een traan beëindigen.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor het grote vertrouwen dat jullie in mij hebben gehad om dit unieke project te mogen uitvoeren. 

Namens Koos en Kleppie, en alle kinderen van Den Haag, 

heel veel dank, liefs en veel geluk.

iWij hopen u te zien op woensdag 13 juni 2018 16.15 uur met de laatste voorstelling van Koos en Kleppie 

Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam

Een warme groet, 

!M irjam Ghijsels

Nieuw adres: La Planche, Marly sous lssy, 71760 

Saone et Loire, France 


lmirjam@wijkpoppentheater.nl 0649628674

Presentatie: 8 juni 2018,

19.30 uur  


Locatie:  Madein4Havens,

Keilestraat 9, unit A,

3029BP Rotterdam.

Kom je met de auto, neem de afslag Keileweg, 1e straat links Benjamin Franklinstraat en weer de eerste straat links de Keilestraat. Nummer 9 is aan de achterkant van de Keilestraat. Je komt er door het steegje links in te rijden en linksaf te gaan.

Summer Seminar 2018

Droomtheater Rotterdam organiseert in samenwerking met de NVP-UNIMA, de Nederlandse vereniging van poppenspelers, een 5-daagse Masterclass Modern Schaduwtheater met een eindpresentatie op vrijdagavond 8 juni, 19.30 uur.Modern schaduwtheater kenmerkt zich door het loslaten van de vaste verbinding tussen scherm, lichtbron en object  zoals in het traditionele schaduwspel. In de Masterclass passeren verschillende lichtbronnen, schaduwprojecties voor en achter verschillende schermen, soorten schaduwpoppen en praktijkvoorbeelden de revue.  Deze  5-daagse Masterclass wordt gegeven door de Italiaanse  schaduwtheater professional Fabrizio Montecchi van Teatro Gioco Vita uit Piacenza, Italië (60 km ten zuiden van  Milaan) 

www.teatrogiocovita.it 

Sunner Seminar
Español


Internationaal
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HET POPPENSPEL - UNIMA CENTRUM NEDERLAND

teatro de títeres en los Países Bajo


Las primeras noticias se pueden leer en un libro de fecha 1363,escrito por un personaje llamado "conde de Blois", que entonces viv?a en Dordrecht con el nombre de Jean de Chatillon. Menciona una dockenspul (representaci?n de t?teres) a la que asisti?. Durante varios siglos los titiriteros son artistas viajeros, holandeses o extranjeros, que actuaban en lugares p?blicos y ferias, sobre todo en Amsterdam. Bastante representativa es la historia, en el siglo XVII, de Jan Klaaszoon, un trompetista en el ej?rcito del pr?ncipe que, para ganarse la vida, se convirti? en un titiritero. Le dio el nombre al personaje de Jan Klaassen, una versi?n holandesa del Punch. Entre las dos guerras mundiales La propagaci?n del estilo Art Deco de los a?os 1920, favoreci? la introducci?n del "art?stico" teatro de t?teres. Pablo Brann und die M?nchner K?nstler, Max Jacob und die Hohnsteiner visitaron Holanda. Algunos artistas como Henry Nolles, Kellenbach Eric, Hazelaar Jacq tambi?n son maestros y actuaron para un p?blico infantil. Al final de este per?odo, comezaron a establecerse de teatro de marionetas permanente. En 1923, Bert Brugman comienza Olijftack y todav?a su nieta Mariska Brugman contin?a la tradici?n en 2011 en Nederlands Marionetten Theater en Amsterdam. Guido van Deth comienza un teatro en 1936, y 10 a?os m?s tarde, en 1946, abre su teatro nuevo en La Haya, que es dirigido por su esposa Felicia Van Deth, hasta su muerte en el a?o 2000. Cia van Boort, es la primera mujer marionetista en los Pa?ses Bajos y abre un teatro estable en 1938 en Voorschoten, luego se traslada a Oisterwijk, donde crea un nuevo teatro en 1951. Otros titiriteros que han marcado este periodo son: Harry Van Tussenbroek; Frans ter Gast y Pieter Van Gelder con sus teatros de sombras, Jan Nelissen, virtuoso de la marioneta de guante, el guardagujas Herman Hoeber, Henk Zoutendijk con su voz notable y el maestro Meilink Wim, el cual escribir? un libro sobre la historia de Jan Klaassen, que ha sido premiado. Despu?s de la segunda guerra mundial Florece el arte de las marionetas, se abren muchos teatros y titiriteros tales como: don y Ly Vermeire, Feike Boschma , Guido y Felicia van Deth, Rico Bulthuis y Frank Kooman, colaboran entre si. Despu?s de 50 a?os de existencia de Koomans Poppentheater en La Haya, todav?a su hijo Arjan Kooman contin?a la tradici?n. En 1954, se crea (por el circulo de titiriteros holandeses) De Kring van Nederlandse Poppenspelers, asociaci?n predecesora de la NVP (Asociaci?n holandesa de marionetistas), fundada en 1955 por Rico Bulthuis junto con la mayor?a de los titiriteros profesionales y aficionados. En 1980, el NVP se convierte en el centro nacional de UNIMA de los Pa?ses Bajos. La NVP no es un sindicato ni un grupo de presi?n, un colectivo de titiriteros profesionales decide crear en 1971 la Asociaci?n de Titiriteros profesionales, rebautizada en 1981 con el nombre de Asociaci?n de Grupos Profesionales de Titiriteros Holandeses (VGNB), que desaparece en 1994. El oficio de los marionetistas se hace cada m?s importante entre los a?os 1965 ? 1975 y se profesionalizan estimulados por el Kookurgroep del que forman parte: Henk Boerwinkel (Tri?ngulo), Damiet van Dalsum 1967, Otto van der Mieden, Jan de Noord y Camilla Koevoets que renuevan las tradiciones existentes. Algunos artistas salen del ?castelet? para establecer una comunicaci?n m?s directa con el p?blico. El teatro se convierte en asi,en una parte (nueva) del ?decorado?. Act?an en las salas m?s importantes, con la participaci?n de varios marionetistas. Estos fueron los a?os de florecimiento de Hinderik Studio, fundada en 1967 por Hinderik de Groot. Su puesta en escena sugestiva inspira a grupos posteriores como Warner en Consorten,Holanda Speeltheater y Dogtroep. Alrededor de 1980 Hay muchas colaboraciones con compa??as de teatro, m?sica y danza, dando lugar a una gran oferta de teatro de t?teres, entre los que se encuentran tambi?n ?solistas?, Koos Wieman 1979, Dibbes Poppentheater (Trudy Kuyper) (1977), Stuffed Puppet Theatre (Neville Tranter) (1978), Jozef van de Berg, Pieke Dassen y Fred Delfgaauw (1981) (Studio Peer), y grupos como Speeltheater Holanda (1976), Theater Terra (1978) y TAMTAM objektentheater (1979); teatros permanentes como Phoenix Papieren Theater por Ab Vissers y Grimms Papieren Theater por Fritz Grimmelikhuizen, het Amsterdams Marionettentheater (1985), teatro de t?teres estable de la calle en Rotterdam incluyendo Koos Wieman, Wim Noordergraaf y Jan de winter. Hans Schoenn se inicia en 1968 con el estudio de marionetas Hinderik, trabaja tambi?n para diferentes colectivos de t?teres y desde 1983 realiza sus propias actuaciones. El es Consejero internacional de UNIMA desde 1999 y Presidente de la NVP en el periodo 2004 a 2010. Alrededor de 1990 En 1988, se funda el Instituto Holand?s de T?teres que ser? absorbido, en 1992, por el Instituto Holand?s de Teatro (TIN), el cual se convertir? en el centro de conocimiento e informaci?n para los profesionales de teatro. Eliane Attinger desarrolla un rol importante como organizadora de cursos de reciclaje, de di?logos hist?ricos y tem?ticos, y el proyecto ?En el camino del teatro de t?teres holand?s?. Los nuevos nombres que destacan en esta ?poca son Theater Gnaffel(1987), Fa Rieks Swarte (1992), ?t Magisch Theatertje (1996) y Hotel Modern (1997). Formaci?n Eres autodidacta, y aprendes el oficio de padres a hijos, de aprendiz a maestro, de tus colegas; De 1989 a 1992 se puede estudiar el teatro de objetos, hay formaci?n profesional para el teatro de marionetas y teatro pl?stico en la Escuela de Teatro de Amsterdam. En ocasiones se organizan grupos de inter?s com?n, Festivales, entidades teatrales y el TIN organiza talleres para los profesionales. El Festival Internacional de T?teres en Dordrecht organiza clases magistrales anualmente. En 1993 la Escuela de las Artes de Utrecht pone en marcha el ?Poppen-en maskerspel? y en el a?o 2011 un curso de animaci?n de marionetas. Los nombres de los profesores en este momento, son los de: Rieks Swarte, Onny Huisink, Neville Tranter , Elout Hol, Max Verstappen y Bert Plagman. Desde 2001 a 2009 est? en marcha ?De Proeve?, un lugar de encuentro para el teatro de t?teres y objetos, a la vez que de formaci?n de marionetistas y de escenogr?fos, dirigido por Marla Kleine. El Proeve construye puentes con otras disciplinas tales como teatro, m?sica, mimo, danza, claqu?, el arte y la literatura y la generaci?n de titiriteros de m?s edad, transmiten sus conocimientos a los j?venes creadores. En 2009 se funda ?Feikes Huis?, una iniciativa de producci?n para el teatro de marionetas y objetos, bajo la direcci?n art?stica de Eliane Attinger.Grupos de j?venes artistas crean producciones de marionetas y objetos vinculado a su formaci?n de actor o /y de otras disciplinas art?sticas. Al margen de talleres eventuales y de clases magistrales el NVP-UNIMA, organiza una formaci?n de base para el teatro de marionetas, con un a?o de ense?anza suplementaria, bajo la direcci?n de Pieter Vrijman y de profesores como: Trudy Kuyper, Marlyn coetsieer, Servaes Nelissen, Max Verstappen y Neville Tranter Los nombres que destacan en esta ?poca son Duda Paiva, Ulrike Quade, Coetsier Marlyn, Meike van den Akker, Tg Winterberg (2003), y m?s tarde en torno a 2010 , Jogchem Jalink, Eveline Agema (?Poolse Vis) y Jochen Lange. Patrimonio y marionetas En el a?o 2011, el conjunto de teatro de t?teres y de teatro visual se extiende por diferentes lugares: el Museo de Rotterdam (Stichting Poppenspelcollecties Dordrecht), el Poppenspe (e) lmuseum de Otto van der Mieden en Vorchten. Los Pa?ses Bajos Theatre Institute (TIN) y el Museo Tropico de Amsterdam, los siete museos etnogr?ficos en los Pa?ses Bajos y varias colecciones de teatro de las organizaciones relacionadas, los Institutos y universidades de ciencias teatrales en Amsterdam, Utrecht y Leiden. Estado de las marionetas en el a?o 2011 El Teatro de t?teres ha madurado y ha logrado un status en el sistema holand?s de teatro, en la ense?anza, los medios de comunicaci?n y la industria del ocio. La disciplina abarca todo el espectro del teatro de marionetas desde la tradici?n a la experimentaci?n y se sirve de otras disciplinas teatrales como la danza, el mimo, la m?sica, la literatura y los medios de comunicaci?n modernos. Por el contrario, otras disciplinas de teatro y los medios de comunicaci?n utilizan las (im) posibilidades del teatro de marionetas. Gran parte de la oferta de teatro juvenil incluye marionetas y teatro de objetos. Hay alrededor de 300 grupos de t?teres, de los cuales aproximadamente el 10% son profesionales. El NVP-UNIMA cuenta con m?s de 250 miembros. Sus objetivos son el desarrollo profesional y el intercambio de informaci?n. Publican una revista bimensual llamada WP, ?De Wereld van het Poppenspel?, (El mundo de los t?teres). Se est? desarrollando un sitio web informativo de todos los aspectos. La Revista ?Popellum? esta dedicada al teatro tradicional y popular de marionetas, se publica de forma irregular. El NVP-UNIMA organiza tres cursos de formaci?n. En 2009 comenz? Feikes Huis como impulso a la producci?n del teatro de titeres y obejtos. Ocho grupos de teatro de t?teres trabajan con subvenciones estructurales del gobierno ? con propuestas que suman m?s de 600 actuaciones, llegando a alrededor de 180.000 espectadores - otros grupos reciben subvenciones para proyectos determinados otros reciben subvenci?n por cada actuaci?n, las escuelas dedican una parte del presupuesto de cultura (10 euros por ni?o) a las marionetas y muchos titiriteros autonomos trabajan como empresas sin subvenci?n. Kunstfactor es la organizaci?n que sostiene el circuito amateur. Hay cuatro festivales internacionales de t?teres: en Amsterdam, Meppel, Maastricht y Harderwijk (teatro de papel) y muchos otros festivales nacionales. En 2009, el Instituto de Teatro (TIN) registr? 85 estrenos de teatro de t?teres profesionales y en 2010 se inaugura un sitio web dedicado al viejo maestro Feike Boschma. La mayor?a de actuaciones est?n dirigidas a los ni?os, que pueden disfrutarlas en alrededor de ciento cincuenta teatros de todo el pa?s y en m?s de treinta teatros estables de t?teres. Muchas actuaciones se realizan en las escuelas y festivales (de calle). Hay un teatro juvenil especializado en teatro de t?teres en Amstelveen, fundada en 1966 por Jan Nelissen. Algunos grupos con espect?culos para adultos act?an en el extranjero: Ulrike Quade , Duda Paiva, ?t Magisch Theatertje, Ananda Puijk, Stuffed Puppet Theatre, Electric Circus, Hotel Modern, Speeltheater Holand, Gaspar Rapak (Peter Zegveld), TAMTAM objektentheater, Theater Terra, Espace Teatro (Judith Nab) y Lejo. El teatro de T?teres holand?s es respetado internacionalmente. Su fuerte naturaleza visual hace que sea un producto de exportaci?n ideal. En 2010, la UNIMA organiza la reuni?n Consejeros y el Congreso Extraordinario en Dordrecht. La vitalidad de esta disciplina teatral se demuestra en todo tipo de premios. Eric Steegstra gana dos veces al Gouden Kalf (?el becerro de oro?)por sus pel?culas de marionetas ?Metro? y el ?Rif?. Hotel Modern gana el Premio VSCD de Mimo, la representaci?n de ?Adios? de Speeltheater Holand y Het Houten Huis gana el Cricket de Oro, a la mejor producci?n de teatro j?ven y Servaes Nelissen gana el premio a la obra de teatro m?s impreionante de la juventud. Un centro de teatro de marionetas, una espacio de formaci?n, un taller, un museo y un centro de investigaci?n como elemento de uni?n para el sector muestra es un gran deseo. Otro deseo es la formaci?n HBO para oficios relacionados con la marioneta. Nos preguntamos cu?l es la influencia de la pol?tica gubernamental sobre las marionetas. En el per?odo 2010 - 2014 el Gobierno Nacional ha recortado m?s del 20% de las inversiones en la comercializaci?n, formaci?n, conocimiento e informaci?n, y en segundo lugar, ha aumentado el impuesto para las representaciones desde el 6% al 19%. Un reto importante para el teatro de t?teres ? que ya se ha hecho adulto? en los pr?ximos cinco a diez a?os en Holanda. Los Pa?ses Bajos, 30 de octubre 2011, ? NVP-UNIMA, Marla Kleine en Frans Hakkemars, gracias a Ruth van der Steenhoven. Si usted tiene alg?n comentario, omisiones, correcciones por favor franshakkemars@hetnet.nl electr?nico de actualizaci?n anual