JUNI 2018

BERICHTEN VAN DE NVP-UNIMA

Hoofdredacteur


Bladmanager

 Voor de redactie van ons kwartaal vakblad, De wereld van het poppenspel zoekt de NVP-UNIMA voor het einde van het jaar 2018 een nieuwe hoofdredacteur:

Aanjagende Bladmanager
De Wereld van het Poppenspel (WP) is een vakblad voor liefhebbers en poppenspelers. Het is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA). 

De afgelopen jaren heeft de redactie met WP een overgang gemaakt van verenigingsblad naar vakblad voor het poppenspel en een goede kwaliteit gevonden. Belangrijkste opdracht voor de nieuwe bladmanager is het behouden van dit hoge niveau. De huidige hoofdredacteur heeft aangegeven de nieuwe bladmanager te kunnen en willen ondersteunen in de aanloop naar de publicatie van de eerste tijdschriften onder de nieuwe hoofdredacteur.

Taken:
• Redactie aansturen, aanmoedigen en aansporen
• Bladplanning maken en bewaken
• Contacten onderhouden met redactie en bestuur NVP-UNIMA
• Deadline bewaken en contact daarover met redactie houden
• Schrijven van een voorwoord
• Overleggen met eindredactie en vormgeving


Profiel
• Goede beheersing van de Nederlandse taal
• Sociaal intelligent, tactisch en empathisch en doortastend
• Kritisch meedenken en dit kunnen verwoorden in opbouwende feedback
• Gedisciplineerd en gestructureerd
• Leidinggevend
• Teamplayer met een groot netwerk in het poppen- en objecttheater
• Goede verbinding met het veld


Wat bieden we:
• Een enthousiast redactieteam
• Werken en ervaring opdoen met een professioneel vakblad
• Onkostenvergoeding op declaratiebasis

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Martine van Ditzhuyzen (redactie@nvp-unima.nl) of bestuursvoorzitter Alexander Bauwens (voorzitter@nvp-unima.nl) van de NVP-UNIMA. 

DOE MEE! 

Meld een theater of poppenspeler aan voor de 

Ruth van der Steenhovenprijs 2019

DE RUTH VAN DER STEENHOVENPRIJS – WAT IS DAT?

Ruth van der Steenhoven was decennia lang de motor van de NVP(-UNIMA). Als geen ander was hij betrokken bij de vereniging en de poppenspelers, waarbij hij vooral jonge/beginnende mensen op allerlei wijze stimuleerde om het vak te leren. Na zijn overlijden op 5 juni 2016 heeft de NVP-UNIMA de Ruth van der Steenhovenprijs in het leven geroepen. De Ruth van der Steenhovenprijs is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs ter ondersteuning van beginnende (jonge) getalenteerde poppenspelers die hun talent verder willen ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van (internationale) opleidingen en cursussen of via individuele coaching door een ervaren theatermaker, dramaturg of regisseur. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 500 ter besteding aan verdere talentontwikkeling. In 2017 is de prijs toegekend aan het theatergezelschap BetweenTwoHands. De volgende uitreiking zal zijn in 2019 (Tegelijk met de uitreiking van de Wim Meilinkprijs, datum nog niet bekend). 

HOE KUN JE EEN THEATER OF

POPPENSPELER NOMINEREN? 

De Ruth van der Steenhovenprijs is een ledenprijs. Leden van de NVP-UNIMA kunnen beginnende (jonge) getalenteerde theaters en spelers voordragen voor deze prijs door een e-mail te sturen aan: sigrid@dereus.net (secretaris Ruth van der Steenhovenprijs) Vermeld in deze e-mail de naam en het e-mailadres van de speler (of het theatergezelschap) die je aanmeldt + een korte motivatie van je voordracht. Belangrijk: alleen als lid van de NVP-UNIMA kun je iemand aanmelden. Diegene die je aanmeldt hoeft geen lid te zijn van de NVP-UNIMA. Juryleden van de Ruth van der Steenhovenprijs kunnen gee

HOE GAAT HET DAARNA VERDER? 

Deze oproep wordt een paar keer in de nieuwsbrief opgenomen. Daarna worden alle genomineerden op een rijtje gezet en kun je als lid je stem uitbrengen op één van de genomineerden. Uit de 3 genomineerden met de meeste stemmen kiest de jury – na o.a. een bezoek te hebben gebracht aan een optreden van de speler/het theatergezelschap – de prijswinnaar. De jury van de Ruth Van der Steenhovenprijs 2019 bestaat uit: Eliane Attinger (o.a. voorheen algemeen directeur en artistiek leider van het Ostadetheater en Feikes Huis), Adrie van Essen (o.a. programmeur straattheater Kunsten op Straat) en Myrthe Schuuring (programmeur Amstelveens Poppentheater). n voordracht doen. 


Meldt nu een theater aan

ZOMERFESTIVALS

Programmma Microfestival 2018

Data: 31augustus, 1 & 2 september 2018

Micro festival

Vrijdag 31 augustus 2018 

17.00 uur Opening Tentoonstelling maskers

20.00 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket 15,00 pp


Zaterdag 1 september
12.00 uur - Route 1/Familie
A Theater Hop Signor GR "De giraffe"
B Nomad theater FR/NL "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw.20,00

16.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR "Est-ce une vie"
B Calder Canada "CIrcus" film
C Noah Blindenburg NL "Vogelvrij"
Ticket 20,00

20.30 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket: 15,00


Zondag 2 september 
11.00 uur Theater De Spiegel Belgie
"Ceci n'est pas un livre"
(Het is geen boek) < 2 jaar
Ticket: 7,00

12.00 uur Route 1/Familie
A Hop Signor GR "De giraffe"
B Nomad Theater FR/NL "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw 20,00

15.00 uur Theater De Spiegel Belgie

Ceci n'est pas un livre" (Het is geen boek) < 2 jaar
Ticket 7,00

17.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR "Est-ce une vie"
B Calder Canada "Circus" film
C Noah Blindenburg NL "Vogelvrij"
Ticket: 20,00


Zaterdag

1 septemberZondag

2 september


Reeds 14 jaar organiseert een groep enthousiaste vrijwilligers het Poppentheaterfestival op haar vertrouwde plek Park Randenbroek in Amersfoort in het eerste weekend van september. Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een 

Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een verscheidenheid aan poppen- en marionettentheater met zowel voorstellingen ‘uit de oude doos’ als hedendaags poppenspel

Het festival terrein is vrij toegankelijk. Voor een voorstelling betaalt u voor kinderen € 3,00 en voor volwassene € 4,50.Alle voorstellingen vinden plaats op de zaterdag- en zondagmiddag vanaf 11.30 uur en duren een half uur tot drie kwartier. Ze worden gespeeld in het theater van Poppentheater Toermalijn en in grote tenten die speciaal voor het festival worden opgezet in Park Randenbroek. Ook met minder goed weer zit iedereen dus droog.Naast de voorstellingen zorgen verschillende activiteiten rondom de programmering voor een extra creatieve bijdrage.Na het succes van de afgelopen dertien jaar hopen wij ook deze keer op een extra feestelijk gebeuren. Wij verwelkomen je graag op de 15de editie van Poppen in het Park in Park Randenbroek op zaterdag 1 en zondag 2 september 2018.Poppen in het Park bevindt zich in Park Randenbroek Heiligenbergerweg 119 in Amersfoort.In het park kaner niet geparkeerd worden met de auto. U kunt gebruik maken van de omliggende parkeermogelijkheden. Fietsen kunnen tegen de dan geplaatste hekken worden gezet.  


Het 36e Limburg Festival, staat inmiddels stevig in de steigers. De artiesten zijn inmiddels geboekt, bijzondere theatertochten uitgezet, frisse nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan, aparte nieuwe locaties gezocht en enthousiaste vrijwilligers geworven. In  deze nieuwsbrief alvast een tipje van de sluier...

Theater Gnaffel - Moffenmeisje

Wordt meegenomen in dit aangrijpend verhaal over de oorlog van de 93 jaar oude mevrouw Dausenberg. Zij woont in een verzorgingstehuis. Op een dag herkent ze in haar verzorgster de kleindochter van haar joodse vriendin. Een vriendschap die in de oorlog eindigde toen zij zelf een relatie kreeg met een Duitse soldaat.

Duda Paiva Company - Vogels

Er komen vreemde vogels in de straten, en op de pleinen.Hal half mens en half beest en  uit een wereld waarin niets is wat het lijkt, dus ook zij niet. Wees gewaarschuwd. Vogels is Duda Paiva’s wereld van het poppenspel. en is een onderdeel van 'Monstersdie in Theaterhotel De Oranjerie te zien is.

Ruben van Haften- Beestenbende

In Beestenbende mogen de kinderen samen met de poppen op avontuur in de dierenwereld. Weten zij alles van dieren af? Voor welk dier zijn ze bang en wat is hun lievelingsdier. En kunnen zijzelf deze dieren goed nadoen?Beestenbende is een show vol humor, interactie, improvisatie, gezelligheid en variatie.

125 jaar poppenkast op de dam

Extra feestelijk seizoen voor Jan Klaassen en KatrijnDe Poppenkast bestaat 125 jaar en dat gaan we vieren.natuurlijk staat de Poppenkast weer elke zondag om 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur op haar vaste plek voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Dit wordt een bijzonder jaar want de Poppenkast op de Dam is jarig! Naast de voorstellingen op de zondagen zal er nog een aantal feestelijke activiteiten worden georganiseerd.

Pas op Jan Klaassen, achter je!

  • Presentatie in de kofferkluizen van de Schatkamer van het stadsarchief Amsterdam

Theatrale rondleiding voor alle leeftijden

Op zaterdag 30 juni; woensdag 4 juli; zaterdag 28 juli; woensdag 1 augustus; woensdag 29 augustus, telkens om 15 uur.

Toegang gratis, aanmelden niet nodig

Hoe meer kindere d’r om me heen staan, hoe liefers as t mijn is!’

Tijdens deze vrolijke plat Amsterdamse rondleiding kunnen kinderen van 1 tot 100 nu de eerste poppenkastspeler van de Dam, Janus Cabalt, zelf ontmoeten. Janus neemt je mee langs de geschiedenis van Jan Klaassen en de Poppenkast op de Dam. Hij zal de foto’s voorzien van verhalen en waarschijnlijk zullen Jan Klaassen en Katrijn ook nog even komen kijken…

Egon Adel is de huidige poppenkastspeler van de Dam. Voor deze gelegenheid zal hij kruipen in de huid van zijn legendarische voorganger.

Internationaal festival op de dam

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een internationaal festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere 

Internationaal festival op de dam

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een internationaal festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere 

Workshop poppenkastpoppen maken

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij zw ookj van alles leren over Jan Klaassen

en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij ze ook van alles leren over Jan Klaassen en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Vak verdeping

Vakverdieping

POP EN SPEL ATELIER IN DE KLEINE ZON

Vakverdieping in de techniek van het poppenspel

Ga je mee op avontuur om met je poppen je te bekwamen in het poppenspel ? U gaat  aan de slag met verhaallijnen, stemgebruik en dialogen, manipulatie van poppen, uitspelen van emoties en gedachten, gebruik van metaforen, humor, ritme, spanning, verrassing, ontroering en plezier!

Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren!

Vrijdag 7 september 10.00 tot 15.30 

- aankondiging/presentatie van de speler voor en na de voorstelling 
- manipulatie oefeningen 
- stemoefeningen introductie personages (karakteropbouw) 

- gebruik van de pop ( opkomst en afgang, hoogte en kijkrichting) 

- inzet humor
Vrijdag 5 oktober 10.00 tot 15.30 
- verhaallijn maken 

- Introducties van de personages
- Manipulatie oefeningen - Stemoefeningen 
- speciale effecten in de poppenkast
 
Vrijdag 2 november 10.00 tot 15.30

- stemoefeningen - manipulatie van poppen op muziek, - verrassingseffecten,
- contact met publiek ( bij binnen en buitenvoorstellingen)
 
Vrijdag 7 december 10.00 tot 15.30 :

- stemoefeningen, manipulatie 

- functie en vormgeving van decor en attributen 

- verrassingseffecten, 
- Werken aan een sceneRitme, spanning, verrassing, ontroering en plezier!

Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren! 

Data: Vrijdag 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december

Aanmelden: Er is plaats voor 6 deelnemers (op volgorde van aanmelding)           

Bij Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 06-41524876 
Kosten: € 60,00 voor leden NVP-UNIMA en € 75,00 voor niet-leden 

          (Inclusief 21 % BTW)
Tijd: 10.00 tot 15.30 uur (zelf lunch meenemen).
Locatie: Poppentheater De Kleine Zon, Fok 8, 1276 HW Huizen

Vakverdieping


POP EN SPEL ATELIER' IN DE KLEINE ZON'

Speladvies op locatie: per dag(deel) of per voorstelling (5 dagdelen)

Frouke van Zomeren deelt haar kennis en ervaring van 30 jaar poppentheater graag met jou.

Dit kan tijdens een eenmalige afspraak of in 5 bijeenkomsten van 3 uur, waarin jij je eigen voorstelling ontwikkelt. Frouke coacht je dan gedurende het hele proces.

Inhoud van de 5 bijeenkomsten:

1) verhaallijn , pop en attribuut, doelgroep, duur voorstelling

2) poppen in de scenes, het verloop van de voorstelling, muziek, decors,

3) mise en scene 1e deel +Tekst,

4) mise en scene 2e deel +tekst

5) generale repetitie

Data: Op afspraak vanaf september 2018

Aanmelden: Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 

06-41524876 
Kosten Speladvies 

  • Per uur € 42,50, per 3 uur € 127,50, per 6 uur € 255,00;Per voorstelling (5 x 3 uur): € 600,00 voor leden en € 700,00 voor niet-leden. 
  • Prijzen zijn inclusief. 21 % BTW en exclusief reis- en eventuele parkeerkosten.
Locatie: eigen locatie

ALDO THEATER

 MET POPPEN

Vakantieavonturen  Juli 2018 

Diverse workshops en een weekendcursus:

Je eigen voorstelling maken.


Ook al zo’n  zonnig vakantiegevoel? Daarom heb ik heb ik een vakantieaanbod voor iedereen die: ‘een pop helemaal wil onderzoeken op de mogelijkheden’ of een weekendcursus wil volgen en een eigen verhaal maken of improvisatie vanuit waarachtig spel met poppen of ‘dingen’. 


Zondag 1 juli: Workshop poppenspel.

Kennismaking met het leren bespelen van diverse soorten poppen.   Een echte doe-dag. Neem vooral zelf uw pop mee om te kunnen oefenen. Geschikt voor alle mensen vanaf 18 jaar.

Tijden: half 11 tot 16.00 uur. (Nog 2 plekken beschikbaar.)

Kosten: € 75,00  (korting van €15,00 voor NVP-UNIMA leden).


Weekendcursus ‘Je eigen voorstelling maken’.

Weekend van 20 en  21 en 22 juli 2018 .

Heeft u een idee en hoe gaat u dat omzetten in een voorstelling met poppen of objecten? Vrijdagavond gaat u  mogelijkheden verkennen en een planning maken voor het weekend. Wat heeft u nodig en wat is realistisch?

Verhalenopbouw, maken van een decor of koffertheater, welke poppen of objecten wilt u gebruiken of maken, voor welke doelgroep enz..

Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 4 deelnemers.

Tijden: Vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur; zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. .

Kosten: € 150,00. (Korting: € 25,00  voor NVP-UNIMA leden)


Vakantiespel;  improviseren in vakantiestemming op maandagmiddag.

2 dagen maandag 23 en 30 juli 2018, Van 12.30 tot 16.30 uur.

Improvisatie: wie kent het niet? De vloer op, de Lama’s, theatersport etc. Waar het om gaat is aanwezig zijn in het moment en het plezier van vrij spelen te mogen beleven. Het niet hoeven te weten wat je gaat spelen maar vanuit een thema: bijv. op vakantie gaan, het vrije spel ingaan en met elkaar scenes maken of een kort verhaal. Laat ontstaan wat er gebeurt en u  gebruikt wel poppen, lappen, diverse verkleedspullen en wat u zelf wilt meenemen.

Wat zijn sterke kanten van uw spel en uw aanwezigheid op het toneel . Spelplezier en waarachtig spel  staan centraal.( Ina gaf les in improvisatietheater en speelt al meer dan 10 jaar in een impro-groep in Zeist.)

Kosten per middag: € 35,00. Incl. koffie, thee en lekkers. 

Waar:Het Aldo atelier theater  ligt op de Adriaen van Ostadelaan 54 in Utrecht. Betaald parkeren behalve op zondag. Bus lijn 8 stopt dicht bij

Aanmelden: kan door een mail te sturen naar Ina: info@aldo.nl . Wilt u nog informatie bel  06-10783033 met Ina Geisler van het Aldo theater met poppen

VAN EN VOOR LEDEN

Voetlicht op jouw websitedoor NVP-UNIMA

Iedere maand willen (Ron Holst en  Frouke van Zomeren)  twee websites van onze leden in de Nieuwsbrief van de NVP-UNIMA voor het voetlicht brengen met een korte beschrijving van de inhoud.. De sites worden kiezen willekeurig bezocht. Wilt  u uw website hier beschreven hebben,  stuur dan een mail naar ron@ronholst.nl of frouke@kleinezon.nl Natuurlijk berichten we voordat we het plaatsen en vragen uw instemming.

 

De keer hebben

we er alvast één geselecteerd:

www.drieindekast.nl

Poppenspel 

Zij verzorgt voorstellingen voor kinderen van 3 tot 100 jaar  op scholen, kinderdagverblijven, voor verenigingen, feesten, bibliotheken en bedrijven en in het huistheater, annex   Bed & Breakfast 

Bed & Breakfest

In het B&B zijn verschillende poppenspel-arrangementen te boeken zoals een verjaardag feestje, een speurtocht en een picknick.

Engelse les

Zij geeft ook voorstellingen het Engels op basisscholen. Als docente Engels op een basisschool vindt zij het leuk middels haar passie voor poppenspel op een unieke manier de Engelse taal en cultuur over te dragen aan kinderen.


Beweldende kunst

Portretten

Tandschappen

Bronzen

Schilderijen

Schetsen

Dit is de website van Johanneke Dun, Poppentheater Drie in de Kast en B&B ’t Beschilderde Huis Johanneke Dun  is beeldend kunstenaar, docente Engels, poppenspeelster en eigenaar van het Bed & Breakfast.

Op de site maak je kennis met alle aspecten van Johanneke.Het poppentheater Drie in de Kast (sinds 1998).


B&B geschilderde huis

TextAdres Theater 

en Bed & Breakfast :

Lieverseweg 3
9321 XM Peize 
Tel: 0622026431

www.drieindekast.nl

johannekedun@live.nl

Emma van Dobben Presenteert

Welkom

Ik ben verhalenverteller en muzikant, en hieruit heb ik muzikale verhalen ontwikkeld. Samen met mijn accordeon, poppen en een koffer kom ik langs om voorstellingen te geven, maar daarbij heb ik ook de hulp van kinderen nodig!

Binnenkort speel deze voorstellingen;

Kijk op mijn site

16 juni Julianapark Utrecht

op Festival Fonkeltoon 

Dan speel ik 4x:(12.30,13.30,14.30 en 15.30) uur 'De legende van de gebochelde Lambert'. Een oude legende die zich afspeelt in de middeleeuwen, vertelt en gezongen door Emma de Troubadour op middeleeuwse instrumenten

Klik Hier

17 juni Pand P in Eindhoven

Tapas voor Papas;

 Vaderdagbrunch met kinderconcerten14:00  'De legende van de gebochelde Lambert'16:00 'Muzikale Dierenverhalen': Klik Hier

OVERIGE BERICHTEN

Beste mensen, 

Na 24 jaar en 25 seizoenen gaan de gordijntjes dicht van en in het mobiele theatertje: het Wijk Poppen Theater Koos en Kleppie Kontenah. De bodem van de container zakt door haar hoefjes, het ijzer van de container is verrot 

Wij gaan stoppen met dit heerlijke en unieke project, het is nog steeds een moeilijk besluit Maar iets wat stopt opent ook weer andere deuren. 

Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam. 

Koos en Kleppie worden al buiten de landsgrenzen beroemd, zo hebben ze al eens in Suriname, in lsrael opgetreden en het afgelopen jaar in Marokko. 

Met giga veel plezier en warmte kijk ik tèrug op de geweldige tijd die ik samen met mijn fantastische spelers en techniek heb mogen beleven. 

De spelers die vanaf het begin vertrouwen hadden in dit project, chapeau, echt zij zijn geweldig. 

Evenals de fondsen en de diverse stadsdelen die het project al die jaren hebben gesteund, ik dank iedereen, namens alle kinderen van Den Haag voor het vertrouwen, dat dit unieke project heeft mogen bestaan.

Ik kijk terug op al die heerlijke voorstellingen van zowel de spelers als die van de kinderen. 

Veel kinderen zijn met Koos en Kleppie opgegroeid. 

Al die opmerkingen, het enthousiasme en de warmte van al die kinderen, jongeren en de volwassenen, dat is mij dierbaar. 

Natuurlijk zal ik het project gaan missen, en daar horen ook de jaarlijks terugkerende/aanvragen, evaluatie en jaarverslagen bij, maar het terugkijken op deze geweldige periode van 24 jaar voorstellingen in de container, dat zal ik bij mij blijven dragen. 

Het is nog steeds een goed project wat in 1994 is begonnen met een

bespreking, bij Theater Pierrot, de aanschaf van de container die wij toen hebben mogen aanschaffen met geld van het Fonds 1818. Het is met een groot enthousiasme doorgezet en nu na 24 jaar en 25 seizoenen gaan we dit met een traan beëindigen.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor het grote vertrouwen dat jullie in mij hebben gehad om dit unieke project te mogen uitvoeren. 

Namens Koos en Kleppie, en alle kinderen van Den Haag, 

heel veel dank, liefs en veel geluk.

iWij hopen u te zien op woensdag 13 juni 2018 16.15 uur met de laatste voorstelling van Koos en Kleppie 

Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam

Een warme groet, 

!M irjam Ghijsels

Nieuw adres: La Planche, Marly sous lssy, 71760 

Saone et Loire, France 


lmirjam@wijkpoppentheater.nl 0649628674

Presentatie: 8 juni 2018,

19.30 uur  


Locatie:  Madein4Havens,

Keilestraat 9, unit A,

3029BP Rotterdam.

Kom je met de auto, neem de afslag Keileweg, 1e straat links Benjamin Franklinstraat en weer de eerste straat links de Keilestraat. Nummer 9 is aan de achterkant van de Keilestraat. Je komt er door het steegje links in te rijden en linksaf te gaan.

Summer Seminar 2018

Droomtheater Rotterdam organiseert in samenwerking met de NVP-UNIMA, de Nederlandse vereniging van poppenspelers, een 5-daagse Masterclass Modern Schaduwtheater met een eindpresentatie op vrijdagavond 8 juni, 19.30 uur.Modern schaduwtheater kenmerkt zich door het loslaten van de vaste verbinding tussen scherm, lichtbron en object  zoals in het traditionele schaduwspel. In de Masterclass passeren verschillende lichtbronnen, schaduwprojecties voor en achter verschillende schermen, soorten schaduwpoppen en praktijkvoorbeelden de revue.  Deze  5-daagse Masterclass wordt gegeven door de Italiaanse  schaduwtheater professional Fabrizio Montecchi van Teatro Gioco Vita uit Piacenza, Italië (60 km ten zuiden van  Milaan) 

www.teatrogiocovita.it 

Sunner Seminar
English


Internationaal
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HET POPPENSPEL - UNIMA CENTRUM NEDERLAND

PUPPETRY IN THE NETHERLANDS


The first traces can be read in a book dated 1363, by a character called "Count of Blois", then living in Dordrecht under the name of Jean de Chatillon. He mentions a 'dockenspu'l (puppet show) which he attended. For several centuries the puppeteers are traveling artists, Dutch or foreign, performing in public places and fairs, especially in Amsterdam. Fairly representative is the story , in the seventeenth century, of Jan Klaaszoon, a trumpeter in the army of the Prince who, for a living, became a puppeteer. He gave the name to the character of Jan Klaassen, the Dutch Punch. Between the two World Wars the spread of Art Deco style in the 1920?s favours the introduction of "artistic" puppetry. Paul Brann und die M?nchner K?nstler, Max Jacob und die Hohnsteiner visit Holland. Some puppeteers including Henry Nolles, Eric Kellenbach, Jacq Hazelaar are also teachers and play for a child audience. At the end of this period permanent puppet theatres start. In 1923 Bert Brugman starts De Olijftack and his granddaughter Mariska Brugman in 2011 still continues the tradition in the Nederlands Marionetten Theater in Amsterdam. Guido van Deth starts a theatre in 1936, which opens again in 1946 in The Hague, then is led after his death by Felicia Van Deth till 2000. Cia van Boort, the first woman to practice the profession of puppeteer in the Netherlands, starts performing in 1938 in Voorschoten and then moves to Oisterwijk where she opens a theatre in 1951. Other puppeteers marking this period: Harry Van Tussenbroek; Frans ter Gast and Pieter Van Gelder and their shadow theatres; Jan Nelissen, virtuoso of the hand puppet, the switchman Herman Hoeber, Henk Zoutendijk with his remarkable voice and Wim Meilink, also a teacher, who writes the history of Jan Klaassen. For years we have the Wim Meilink-price for outstanding puppeteers. After the Second World War the discipline flourishes, many theatres open and many puppeteers work together; for example Don and Ly Vermeire, Feike Boschma, Guido and Felicia van Deth, Rico Bulthuis and Frank Kooman. In 2010 Koomans Poppentheater celebrates 50 years in The Hague and his son Arjan Kooman still continues the tradition. In 1954 the puppeteers focus on De Kring van Nederlandse Poppenspelers, predecessor of the Nederlandse Vereniging van Poppenspelers (NVP) founded in 1955 by Rico Bulthuis together with the most professional and amateur puppeteers. In 1980 the NVP becomes the center of the UNIMA Netherlands. Professional growth continues and in the years 1965 - 1975 the Kookurgroep with Henk Boerwinkel (Triangel), Damiet van Dalsum 1967, Otto van der Mieden, Jan de Noord and Camilla Koevoets encourage the breaking of traditions. Some puppeteers come out of the castelet for direct communication with the public. The castelet becomes part of the whole scenography. They play larger venues, with several players together. These are the flowering years of Hinderik Studio, founded in 1967 by Hinderik de Groot. His evocative scenery inspires groups such as Warner en Consorten, Speeltheater Holland and Dogtroep. The NVP is not a union or interest group, so in 1971 a number of professional puppeteers found an Association of Professional Puppeteers, in 1981 named the Association of Professional Groups of Dutch Puppeteers (VGNB), finishing itself in 1994.

Around 1980 There are many collaborations between theatre, music and dance companies, leading to larger puppet theatre offerings, including solo players such as Koos Wieman (1979), Poppentheater Dibbes (Trudy Kuyper) (1977), Stuffed Puppet Theatre, Neville Tranter (1978) Jozef van de Berg , Pieke Dassen and Fred Delfgaauw (Studio Peer) (1981); groups such as Speeltheater Holland (1976), Theater Terra (1978) and TAMTAM objektentheater(1979); permanent theatres such as Phoenix Papier Theater by Ab Vissers and Grimms Papieren Theater by Fritz Grimmelikhuizen, permanent street puppet theatre in Rotterdam including Koos Wieman, Wim Noordergraaf and John de Winter. Hans Schoen begins in 1968 with Popstudio Hinderik and starts his own performances in 1983. He is UNIMA international councillor from 1999 and Chairman of the NVP from 2004 - 2010. Around 1990 The Dutch Puppetry Institute is founded In 1988 and in 1992 is absorbed into the Dutch Theatre Institute (TIN), the knowledge and information centre for professional theatre. Eliane Attinger?s leadership is important, organizing training courses, historical and thematic dialogues and the project On the Road for Dutch Puppetry. New names that appear around this time are Gnaffel Theater (1987), Fa Rieks Swarte (1992), ?t Magisch theatertje (1996) and Hotel Modern (1997). Training You?re autodidact, learning the trade from father to son, from journeyman to master, or you look at the art of your colleagues. From 1989 - 1992 you can study Object Theater, a professional puppet and visual education at the Theatre School Amsterdam. Occasionally interest groups, festivals, and TIN organize workshops for professionals. The International Puppet Festival in Dordrecht organizes master classes each year: in 1993 the School of the Arts in Utrecht Poppen- en maskerspel and in the year 2011 a course Puppet Animation. Names of teachers at this time include Rieks Swarte, Onny Huisink, Neville Tranter, Elout Hol, Max Verstappen and Bert Plagman. From 1998 - 2009 we have De Proeve , a training and meeting place for puppet and object theatre, led by Marla Kleine. The Proeve builds bridges to other disciplines such as theatre, music, mime, dance, tap dance, art and literature and the older generation puppetmakers pass their knowledge onto young creators. Names in this time are Duda Paiva, Ulrike Quade, Marlyn Coetsier, Meike van den Akker, Tg Winterberg 2003 and later around 2010, Jogchem Jalink, Eveline Agema (Poolse Vis) and Jochen Lange. 2009 sees the beginning of Feikes Huis, a production house under the artistic direction from Eliane Attinger, where young creators make object and puppet theatre after their theatre and arts college courses. The NVP UNIMA organizes a one year course in basic puppetry and one year follow-up, as well as occasional workshops and master classes. Under the artistic direction of Peter Vrijman and teachers such as Trudy Kuyper, Marlyn Coetsier, Servaes Nelissen, Max Verstappen and Neville Tranter. Merel van Gaalen and Trudy Kuyper deliver puppet training for primary school teachers. For vocational training you have to travel abroad. Heritage and puppetry In the year 2011, the collection of puppetry and visual theatre spreads across several different locations: the Museum Rotterdam (Stichting Poppenspelcollecties Dordrecht), the Poppenspe(e)lmuseum of Otto van der Mieden at Vorchten, the Netherlands Theatre Institute (TIN) and the Tropical Museum in Amsterdam, the seven Ethnographic Museums in the Netherlands and various theatrical collections of umbrella organizations, colleges and theatre studies in Amsterdam, Utrecht and Leiden. State of puppetry in the year 2011 Puppet theatre has matured and enjoys a clear place in the Dutch theatre system, education, media and leisure industries. The discipline covers the entire spectrum from traditional to experimental puppetry and uses other theatrical disciplines such as dance, mime, music, literature and the modern media. Conversely, other theatrical disciplines and media use the (im)possibilities of puppetry. Much of the demand for youth theatre consists of puppet and object theatre. There are about 300 puppet groups, of which approximately 10% are professional. The NVP-UNIMA has over 250 members; its goals are professional development and exchange of information. It publishes a bimonthly magazine named WP, De Wereld van het Poppenspel, (The World of Puppetry). It is developing an all-round informative website. The magazine Popellum for traditional folk puppet theatre is still appearing irregularly. The NVP-UNIMA organizes three puppetry trainings. In 2009 Feikes Huis started. Eight puppetry groups work with structural government subsidies - they are playing together for over 600 performances, reaching around 180,000 visitors. Other groups receive project grants, venues receive performance grants, schools devote a portion of the culture budget (ten euros per child) to puppetry and many puppeteers own their own bussiness. Kunstfactor, the institute for the active art, supports the amateur circuit. There are four international puppet festivals: in Amsterdam, Meppel, Maastricht and Harderwijk (paper theatre) and many other national festivals. In 2009 the Theatre Institute (TIN) records 85 premieres of professional puppetry and in 2010 it opens a website about the old master Feike Boschma. Most performances are for children, shown in about one hundred and fifty theatres around the country and in more than thirty permanent puppet theatres, many schools and (street) festivals. There is a youth theatre specializing in puppetry in Amstelveen, founded in 1966 by Jan Nelissen. Some groups find outlets for adults to play abroad: Ulrike Quade, Duda Paiva, ?t Magisch Theatertje, Ananda Puijk, Stuffed Puppet Theatre, Electric Circus, Hotel Modern, Speeltheater Holland, Caspar Rapak (Peter Zegveld), TAMTAM objektentheater, Theater Terra, Theater Espace (Judith Nab) and Lejo. Dutch puppetry is internationally respected. The strong visual nature makes it an ideal export item. In 2010, the UNIMA organizes her Councillors Meeting and Extra Congress in Dordrecht. The vitality of the discipline is demonstrated by all sorts of prizes. Eric Steegstra twice wins a Gouden Kalf (the Dutch filmprice) for his puppet films Metro and Rif. Hotel Modern wins the VSCD Mime Prize, the performance Adios of Speeltheater Holland and Het Houten Huis wins the Gouden Krekel, for the best youth theatre production and Servaes Nelissen wins the prize for the most impressive stage youth theatre performance. One puppet theatre centre with a theatre, a training room, a workshop, a museum, a research center as a binding factor for the sector remains a big wish. Another wish is a College for puppetry. We wonder what influence government policy will have on puppetry. In the period 2010 - 2014 the National Government will cut more than 20% on investments in supply, marketing, training, knowledge and information, and secondly, it increases the tax for tickets from six to nineteen percent. This is a major challenge for the adult Dutch puppetry in the next five to ten years. The Netherlands, 30th of October 2011, ? NVP-UNIMA, Marla Kleine en Frans Hakkemars, thanks to Ruth van der Steenhoven. If you have any comments, omissions, corrections please mail franshakkemars@hetnet.nl for annual update