JUNI 2018

BERICHTEN VAN DE NVP-UNIMA

Hoofdredacteur


Bladmanager

 Voor de redactie van ons kwartaal vakblad, De wereld van het poppenspel zoekt de NVP-UNIMA voor het einde van het jaar 2018 een nieuwe hoofdredacteur:

Aanjagende Bladmanager
De Wereld van het Poppenspel (WP) is een vakblad voor liefhebbers en poppenspelers. Het is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA). 

De afgelopen jaren heeft de redactie met WP een overgang gemaakt van verenigingsblad naar vakblad voor het poppenspel en een goede kwaliteit gevonden. Belangrijkste opdracht voor de nieuwe bladmanager is het behouden van dit hoge niveau. De huidige hoofdredacteur heeft aangegeven de nieuwe bladmanager te kunnen en willen ondersteunen in de aanloop naar de publicatie van de eerste tijdschriften onder de nieuwe hoofdredacteur.

Taken:
• Redactie aansturen, aanmoedigen en aansporen
• Bladplanning maken en bewaken
• Contacten onderhouden met redactie en bestuur NVP-UNIMA
• Deadline bewaken en contact daarover met redactie houden
• Schrijven van een voorwoord
• Overleggen met eindredactie en vormgeving


Profiel
• Goede beheersing van de Nederlandse taal
• Sociaal intelligent, tactisch en empathisch en doortastend
• Kritisch meedenken en dit kunnen verwoorden in opbouwende feedback
• Gedisciplineerd en gestructureerd
• Leidinggevend
• Teamplayer met een groot netwerk in het poppen- en objecttheater
• Goede verbinding met het veld


Wat bieden we:
• Een enthousiast redactieteam
• Werken en ervaring opdoen met een professioneel vakblad
• Onkostenvergoeding op declaratiebasis

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Martine van Ditzhuyzen (redactie@nvp-unima.nl) of bestuursvoorzitter Alexander Bauwens (voorzitter@nvp-unima.nl) van de NVP-UNIMA. 

DOE MEE! 

Meld een theater of poppenspeler aan voor de 

Ruth van der Steenhovenprijs 2019

DE RUTH VAN DER STEENHOVENPRIJS – WAT IS DAT?

Ruth van der Steenhoven was decennia lang de motor van de NVP(-UNIMA). Als geen ander was hij betrokken bij de vereniging en de poppenspelers, waarbij hij vooral jonge/beginnende mensen op allerlei wijze stimuleerde om het vak te leren. Na zijn overlijden op 5 juni 2016 heeft de NVP-UNIMA de Ruth van der Steenhovenprijs in het leven geroepen. De Ruth van der Steenhovenprijs is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs ter ondersteuning van beginnende (jonge) getalenteerde poppenspelers die hun talent verder willen ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van (internationale) opleidingen en cursussen of via individuele coaching door een ervaren theatermaker, dramaturg of regisseur. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 500 ter besteding aan verdere talentontwikkeling. In 2017 is de prijs toegekend aan het theatergezelschap BetweenTwoHands. De volgende uitreiking zal zijn in 2019 (Tegelijk met de uitreiking van de Wim Meilinkprijs, datum nog niet bekend). 

HOE KUN JE EEN THEATER OF

POPPENSPELER NOMINEREN? 

De Ruth van der Steenhovenprijs is een ledenprijs. Leden van de NVP-UNIMA kunnen beginnende (jonge) getalenteerde theaters en spelers voordragen voor deze prijs door een e-mail te sturen aan: sigrid@dereus.net (secretaris Ruth van der Steenhovenprijs) Vermeld in deze e-mail de naam en het e-mailadres van de speler (of het theatergezelschap) die je aanmeldt + een korte motivatie van je voordracht. Belangrijk: alleen als lid van de NVP-UNIMA kun je iemand aanmelden. Diegene die je aanmeldt hoeft geen lid te zijn van de NVP-UNIMA. Juryleden van de Ruth van der Steenhovenprijs kunnen gee

HOE GAAT HET DAARNA VERDER? 

Deze oproep wordt een paar keer in de nieuwsbrief opgenomen. Daarna worden alle genomineerden op een rijtje gezet en kun je als lid je stem uitbrengen op één van de genomineerden. Uit de 3 genomineerden met de meeste stemmen kiest de jury – na o.a. een bezoek te hebben gebracht aan een optreden van de speler/het theatergezelschap – de prijswinnaar. De jury van de Ruth Van der Steenhovenprijs 2019 bestaat uit: Eliane Attinger (o.a. voorheen algemeen directeur en artistiek leider van het Ostadetheater en Feikes Huis), Adrie van Essen (o.a. programmeur straattheater Kunsten op Straat) en Myrthe Schuuring (programmeur Amstelveens Poppentheater). n voordracht doen. 


Meldt nu een theater aan

ZOMERFESTIVALS

Programmma Microfestival 2018

Data: 31augustus, 1 & 2 september 2018

Micro festival

Vrijdag 31 augustus 2018 

17.00 uur Opening Tentoonstelling maskers

20.00 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket 15,00 pp


Zaterdag 1 september
12.00 uur - Route 1/Familie
A Theater Hop Signor GR "De giraffe"
B Nomad theater FR/NL "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw.20,00

16.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR "Est-ce une vie"
B Calder Canada "CIrcus" film
C Noah Blindenburg NL "Vogelvrij"
Ticket 20,00

20.30 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket: 15,00


Zondag 2 september 
11.00 uur Theater De Spiegel Belgie
"Ceci n'est pas un livre"
(Het is geen boek) < 2 jaar
Ticket: 7,00

12.00 uur Route 1/Familie
A Hop Signor GR "De giraffe"
B Nomad Theater FR/NL "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw 20,00

15.00 uur Theater De Spiegel Belgie

Ceci n'est pas un livre" (Het is geen boek) < 2 jaar
Ticket 7,00

17.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR "Est-ce une vie"
B Calder Canada "Circus" film
C Noah Blindenburg NL "Vogelvrij"
Ticket: 20,00


Zaterdag

1 septemberZondag

2 september


Reeds 14 jaar organiseert een groep enthousiaste vrijwilligers het Poppentheaterfestival op haar vertrouwde plek Park Randenbroek in Amersfoort in het eerste weekend van september. Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een 

Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een verscheidenheid aan poppen- en marionettentheater met zowel voorstellingen ‘uit de oude doos’ als hedendaags poppenspel

Het festival terrein is vrij toegankelijk. Voor een voorstelling betaalt u voor kinderen € 3,00 en voor volwassene € 4,50.Alle voorstellingen vinden plaats op de zaterdag- en zondagmiddag vanaf 11.30 uur en duren een half uur tot drie kwartier. Ze worden gespeeld in het theater van Poppentheater Toermalijn en in grote tenten die speciaal voor het festival worden opgezet in Park Randenbroek. Ook met minder goed weer zit iedereen dus droog.Naast de voorstellingen zorgen verschillende activiteiten rondom de programmering voor een extra creatieve bijdrage.Na het succes van de afgelopen dertien jaar hopen wij ook deze keer op een extra feestelijk gebeuren. Wij verwelkomen je graag op de 15de editie van Poppen in het Park in Park Randenbroek op zaterdag 1 en zondag 2 september 2018.Poppen in het Park bevindt zich in Park Randenbroek Heiligenbergerweg 119 in Amersfoort.In het park kaner niet geparkeerd worden met de auto. U kunt gebruik maken van de omliggende parkeermogelijkheden. Fietsen kunnen tegen de dan geplaatste hekken worden gezet.  


Het 36e Limburg Festival, staat inmiddels stevig in de steigers. De artiesten zijn inmiddels geboekt, bijzondere theatertochten uitgezet, frisse nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan, aparte nieuwe locaties gezocht en enthousiaste vrijwilligers geworven. In  deze nieuwsbrief alvast een tipje van de sluier...

Theater Gnaffel - Moffenmeisje

Wordt meegenomen in dit aangrijpend verhaal over de oorlog van de 93 jaar oude mevrouw Dausenberg. Zij woont in een verzorgingstehuis. Op een dag herkent ze in haar verzorgster de kleindochter van haar joodse vriendin. Een vriendschap die in de oorlog eindigde toen zij zelf een relatie kreeg met een Duitse soldaat.

Duda Paiva Company - Vogels

Er komen vreemde vogels in de straten, en op de pleinen.Hal half mens en half beest en  uit een wereld waarin niets is wat het lijkt, dus ook zij niet. Wees gewaarschuwd. Vogels is Duda Paiva’s wereld van het poppenspel. en is een onderdeel van 'Monstersdie in Theaterhotel De Oranjerie te zien is.

Ruben van Haften- Beestenbende

In Beestenbende mogen de kinderen samen met de poppen op avontuur in de dierenwereld. Weten zij alles van dieren af? Voor welk dier zijn ze bang en wat is hun lievelingsdier. En kunnen zijzelf deze dieren goed nadoen?Beestenbende is een show vol humor, interactie, improvisatie, gezelligheid en variatie.

125 jaar poppenkast op de dam

Extra feestelijk seizoen voor Jan Klaassen en KatrijnDe Poppenkast bestaat 125 jaar en dat gaan we vieren.natuurlijk staat de Poppenkast weer elke zondag om 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur op haar vaste plek voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Dit wordt een bijzonder jaar want de Poppenkast op de Dam is jarig! Naast de voorstellingen op de zondagen zal er nog een aantal feestelijke activiteiten worden georganiseerd.

Pas op Jan Klaassen, achter je!

  • Presentatie in de kofferkluizen van de Schatkamer van het stadsarchief Amsterdam

Theatrale rondleiding voor alle leeftijden

Op zaterdag 30 juni; woensdag 4 juli; zaterdag 28 juli; woensdag 1 augustus; woensdag 29 augustus, telkens om 15 uur.

Toegang gratis, aanmelden niet nodig

Hoe meer kindere d’r om me heen staan, hoe liefers as t mijn is!’

Tijdens deze vrolijke plat Amsterdamse rondleiding kunnen kinderen van 1 tot 100 nu de eerste poppenkastspeler van de Dam, Janus Cabalt, zelf ontmoeten. Janus neemt je mee langs de geschiedenis van Jan Klaassen en de Poppenkast op de Dam. Hij zal de foto’s voorzien van verhalen en waarschijnlijk zullen Jan Klaassen en Katrijn ook nog even komen kijken…

Egon Adel is de huidige poppenkastspeler van de Dam. Voor deze gelegenheid zal hij kruipen in de huid van zijn legendarische voorganger.

Internationaal festival op de dam

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een internationaal festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere 

Internationaal festival op de dam

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een internationaal festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere 

Workshop poppenkastpoppen maken

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij zw ookj van alles leren over Jan Klaassen

en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij ze ook van alles leren over Jan Klaassen en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Vak verdeping

Vakverdieping

POP EN SPEL ATELIER IN DE KLEINE ZON

Vakverdieping in de techniek van het poppenspel

Ga je mee op avontuur om met je poppen je te bekwamen in het poppenspel ? U gaat  aan de slag met verhaallijnen, stemgebruik en dialogen, manipulatie van poppen, uitspelen van emoties en gedachten, gebruik van metaforen, humor, ritme, spanning, verrassing, ontroering en plezier!

Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren!

Vrijdag 7 september 10.00 tot 15.30 

- aankondiging/presentatie van de speler voor en na de voorstelling 
- manipulatie oefeningen 
- stemoefeningen introductie personages (karakteropbouw) 

- gebruik van de pop ( opkomst en afgang, hoogte en kijkrichting) 

- inzet humor
Vrijdag 5 oktober 10.00 tot 15.30 
- verhaallijn maken 

- Introducties van de personages
- Manipulatie oefeningen - Stemoefeningen 
- speciale effecten in de poppenkast
 
Vrijdag 2 november 10.00 tot 15.30

- stemoefeningen - manipulatie van poppen op muziek, - verrassingseffecten,
- contact met publiek ( bij binnen en buitenvoorstellingen)
 
Vrijdag 7 december 10.00 tot 15.30 :

- stemoefeningen, manipulatie 

- functie en vormgeving van decor en attributen 

- verrassingseffecten, 
- Werken aan een sceneRitme, spanning, verrassing, ontroering en plezier!

Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren! 

Data: Vrijdag 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december

Aanmelden: Er is plaats voor 6 deelnemers (op volgorde van aanmelding)           

Bij Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 06-41524876 
Kosten: € 60,00 voor leden NVP-UNIMA en € 75,00 voor niet-leden 

          (Inclusief 21 % BTW)
Tijd: 10.00 tot 15.30 uur (zelf lunch meenemen).
Locatie: Poppentheater De Kleine Zon, Fok 8, 1276 HW Huizen

Vakverdieping


POP EN SPEL ATELIER' IN DE KLEINE ZON'

Speladvies op locatie: per dag(deel) of per voorstelling (5 dagdelen)

Frouke van Zomeren deelt haar kennis en ervaring van 30 jaar poppentheater graag met jou.

Dit kan tijdens een eenmalige afspraak of in 5 bijeenkomsten van 3 uur, waarin jij je eigen voorstelling ontwikkelt. Frouke coacht je dan gedurende het hele proces.

Inhoud van de 5 bijeenkomsten:

1) verhaallijn , pop en attribuut, doelgroep, duur voorstelling

2) poppen in de scenes, het verloop van de voorstelling, muziek, decors,

3) mise en scene 1e deel +Tekst,

4) mise en scene 2e deel +tekst

5) generale repetitie

Data: Op afspraak vanaf september 2018

Aanmelden: Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 

06-41524876 
Kosten Speladvies 

  • Per uur € 42,50, per 3 uur € 127,50, per 6 uur € 255,00;Per voorstelling (5 x 3 uur): € 600,00 voor leden en € 700,00 voor niet-leden. 
  • Prijzen zijn inclusief. 21 % BTW en exclusief reis- en eventuele parkeerkosten.
Locatie: eigen locatie

ALDO THEATER

 MET POPPEN

Vakantieavonturen  Juli 2018 

Diverse workshops en een weekendcursus:

Je eigen voorstelling maken.


Ook al zo’n  zonnig vakantiegevoel? Daarom heb ik heb ik een vakantieaanbod voor iedereen die: ‘een pop helemaal wil onderzoeken op de mogelijkheden’ of een weekendcursus wil volgen en een eigen verhaal maken of improvisatie vanuit waarachtig spel met poppen of ‘dingen’. 


Zondag 1 juli: Workshop poppenspel.

Kennismaking met het leren bespelen van diverse soorten poppen.   Een echte doe-dag. Neem vooral zelf uw pop mee om te kunnen oefenen. Geschikt voor alle mensen vanaf 18 jaar.

Tijden: half 11 tot 16.00 uur. (Nog 2 plekken beschikbaar.)

Kosten: € 75,00  (korting van €15,00 voor NVP-UNIMA leden).


Weekendcursus ‘Je eigen voorstelling maken’.

Weekend van 20 en  21 en 22 juli 2018 .

Heeft u een idee en hoe gaat u dat omzetten in een voorstelling met poppen of objecten? Vrijdagavond gaat u  mogelijkheden verkennen en een planning maken voor het weekend. Wat heeft u nodig en wat is realistisch?

Verhalenopbouw, maken van een decor of koffertheater, welke poppen of objecten wilt u gebruiken of maken, voor welke doelgroep enz..

Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 4 deelnemers.

Tijden: Vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur; zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. .

Kosten: € 150,00. (Korting: € 25,00  voor NVP-UNIMA leden)


Vakantiespel;  improviseren in vakantiestemming op maandagmiddag.

2 dagen maandag 23 en 30 juli 2018, Van 12.30 tot 16.30 uur.

Improvisatie: wie kent het niet? De vloer op, de Lama’s, theatersport etc. Waar het om gaat is aanwezig zijn in het moment en het plezier van vrij spelen te mogen beleven. Het niet hoeven te weten wat je gaat spelen maar vanuit een thema: bijv. op vakantie gaan, het vrije spel ingaan en met elkaar scenes maken of een kort verhaal. Laat ontstaan wat er gebeurt en u  gebruikt wel poppen, lappen, diverse verkleedspullen en wat u zelf wilt meenemen.

Wat zijn sterke kanten van uw spel en uw aanwezigheid op het toneel . Spelplezier en waarachtig spel  staan centraal.( Ina gaf les in improvisatietheater en speelt al meer dan 10 jaar in een impro-groep in Zeist.)

Kosten per middag: € 35,00. Incl. koffie, thee en lekkers. 

Waar:Het Aldo atelier theater  ligt op de Adriaen van Ostadelaan 54 in Utrecht. Betaald parkeren behalve op zondag. Bus lijn 8 stopt dicht bij

Aanmelden: kan door een mail te sturen naar Ina: info@aldo.nl . Wilt u nog informatie bel  06-10783033 met Ina Geisler van het Aldo theater met poppen

VAN EN VOOR LEDEN

Voetlicht op jouw websitedoor NVP-UNIMA

Iedere maand willen (Ron Holst en  Frouke van Zomeren)  twee websites van onze leden in de Nieuwsbrief van de NVP-UNIMA voor het voetlicht brengen met een korte beschrijving van de inhoud.. De sites worden kiezen willekeurig bezocht. Wilt  u uw website hier beschreven hebben,  stuur dan een mail naar ron@ronholst.nl of frouke@kleinezon.nl Natuurlijk berichten we voordat we het plaatsen en vragen uw instemming.

 

De keer hebben

we er alvast één geselecteerd:

www.drieindekast.nl

Poppenspel 

Zij verzorgt voorstellingen voor kinderen van 3 tot 100 jaar  op scholen, kinderdagverblijven, voor verenigingen, feesten, bibliotheken en bedrijven en in het huistheater, annex   Bed & Breakfast 

Bed & Breakfest

In het B&B zijn verschillende poppenspel-arrangementen te boeken zoals een verjaardag feestje, een speurtocht en een picknick.

Engelse les

Zij geeft ook voorstellingen het Engels op basisscholen. Als docente Engels op een basisschool vindt zij het leuk middels haar passie voor poppenspel op een unieke manier de Engelse taal en cultuur over te dragen aan kinderen.


Beweldende kunst

Portretten

Tandschappen

Bronzen

Schilderijen

Schetsen

Dit is de website van Johanneke Dun, Poppentheater Drie in de Kast en B&B ’t Beschilderde Huis Johanneke Dun  is beeldend kunstenaar, docente Engels, poppenspeelster en eigenaar van het Bed & Breakfast.

Op de site maak je kennis met alle aspecten van Johanneke.Het poppentheater Drie in de Kast (sinds 1998).


B&B geschilderde huis

TextAdres Theater 

en Bed & Breakfast :

Lieverseweg 3
9321 XM Peize 
Tel: 0622026431

www.drieindekast.nl

johannekedun@live.nl

Emma van Dobben Presenteert

Welkom

Ik ben verhalenverteller en muzikant, en hieruit heb ik muzikale verhalen ontwikkeld. Samen met mijn accordeon, poppen en een koffer kom ik langs om voorstellingen te geven, maar daarbij heb ik ook de hulp van kinderen nodig!

Binnenkort speel deze voorstellingen;

Kijk op mijn site

16 juni Julianapark Utrecht

op Festival Fonkeltoon 

Dan speel ik 4x:(12.30,13.30,14.30 en 15.30) uur 'De legende van de gebochelde Lambert'. Een oude legende die zich afspeelt in de middeleeuwen, vertelt en gezongen door Emma de Troubadour op middeleeuwse instrumenten

Klik Hier

17 juni Pand P in Eindhoven

Tapas voor Papas;

 Vaderdagbrunch met kinderconcerten14:00  'De legende van de gebochelde Lambert'16:00 'Muzikale Dierenverhalen': Klik Hier

OVERIGE BERICHTEN

Beste mensen, 

Na 24 jaar en 25 seizoenen gaan de gordijntjes dicht van en in het mobiele theatertje: het Wijk Poppen Theater Koos en Kleppie Kontenah. De bodem van de container zakt door haar hoefjes, het ijzer van de container is verrot 

Wij gaan stoppen met dit heerlijke en unieke project, het is nog steeds een moeilijk besluit Maar iets wat stopt opent ook weer andere deuren. 

Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam. 

Koos en Kleppie worden al buiten de landsgrenzen beroemd, zo hebben ze al eens in Suriname, in lsrael opgetreden en het afgelopen jaar in Marokko. 

Met giga veel plezier en warmte kijk ik tèrug op de geweldige tijd die ik samen met mijn fantastische spelers en techniek heb mogen beleven. 

De spelers die vanaf het begin vertrouwen hadden in dit project, chapeau, echt zij zijn geweldig. 

Evenals de fondsen en de diverse stadsdelen die het project al die jaren hebben gesteund, ik dank iedereen, namens alle kinderen van Den Haag voor het vertrouwen, dat dit unieke project heeft mogen bestaan.

Ik kijk terug op al die heerlijke voorstellingen van zowel de spelers als die van de kinderen. 

Veel kinderen zijn met Koos en Kleppie opgegroeid. 

Al die opmerkingen, het enthousiasme en de warmte van al die kinderen, jongeren en de volwassenen, dat is mij dierbaar. 

Natuurlijk zal ik het project gaan missen, en daar horen ook de jaarlijks terugkerende/aanvragen, evaluatie en jaarverslagen bij, maar het terugkijken op deze geweldige periode van 24 jaar voorstellingen in de container, dat zal ik bij mij blijven dragen. 

Het is nog steeds een goed project wat in 1994 is begonnen met een

bespreking, bij Theater Pierrot, de aanschaf van de container die wij toen hebben mogen aanschaffen met geld van het Fonds 1818. Het is met een groot enthousiasme doorgezet en nu na 24 jaar en 25 seizoenen gaan we dit met een traan beëindigen.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor het grote vertrouwen dat jullie in mij hebben gehad om dit unieke project te mogen uitvoeren. 

Namens Koos en Kleppie, en alle kinderen van Den Haag, 

heel veel dank, liefs en veel geluk.

iWij hopen u te zien op woensdag 13 juni 2018 16.15 uur met de laatste voorstelling van Koos en Kleppie 

Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam

Een warme groet, 

!M irjam Ghijsels

Nieuw adres: La Planche, Marly sous lssy, 71760 

Saone et Loire, France 


lmirjam@wijkpoppentheater.nl 0649628674

Presentatie: 8 juni 2018,

19.30 uur  


Locatie:  Madein4Havens,

Keilestraat 9, unit A,

3029BP Rotterdam.

Kom je met de auto, neem de afslag Keileweg, 1e straat links Benjamin Franklinstraat en weer de eerste straat links de Keilestraat. Nummer 9 is aan de achterkant van de Keilestraat. Je komt er door het steegje links in te rijden en linksaf te gaan.

Summer Seminar 2018

Droomtheater Rotterdam organiseert in samenwerking met de NVP-UNIMA, de Nederlandse vereniging van poppenspelers, een 5-daagse Masterclass Modern Schaduwtheater met een eindpresentatie op vrijdagavond 8 juni, 19.30 uur.Modern schaduwtheater kenmerkt zich door het loslaten van de vaste verbinding tussen scherm, lichtbron en object  zoals in het traditionele schaduwspel. In de Masterclass passeren verschillende lichtbronnen, schaduwprojecties voor en achter verschillende schermen, soorten schaduwpoppen en praktijkvoorbeelden de revue.  Deze  5-daagse Masterclass wordt gegeven door de Italiaanse  schaduwtheater professional Fabrizio Montecchi van Teatro Gioco Vita uit Piacenza, Italië (60 km ten zuiden van  Milaan) 

www.teatrogiocovita.it 

Sunner Seminar
Deutsch


Internationaal
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HET POPPENSPEL - UNIMA CENTRUM NEDERLAND

Puppenspiel in den Niederlanden


Die ersten Spuren finden sich in einem Buch vom 1363 von "Graf von Blois", der sp?ter in Dordrecht unter dem Namen Jean de Chatillon lebte. Er erw?hnt eine ?dockenspul (Puppentheater)?, das er besucht hat. Mehrere Jahrhunderte spielten reisende Puppenspieler auf ?ffentlichen Pl?tzen und bei Messen, vor allem in Amsterdam. Ziemlich repr?sentativ ist eine Geschichte aus dem siebzehnten Jahrhundert, von Jan Klaaszoon, einem Trompeter in der Armee des Prinzen, der, um zu ?berleben, ein Puppenspieler wurde. Er gab dem Charakter ?Jan Klaassen? den Namen, den man als den ?niederl?ndischen Punch? bezeichnen kann. Zwischen den beiden Weltkriegen f?rdert die Ausbreitung des Art-Deco-Stils in den 1920er Jahren die Einf?hrung des "k?nstlerischen" Puppenspiels. ?Paul Brann? und die ?M?nchner K?nstler?, ?Max Jacob und die Hohnsteiner? besuchen Holland. Einige Puppenspieler, darunter Henry Nolles, Eric Kellenbach, Jacq Hazelaar, sind auch Lehrer und spielen f?r ein Kinderpublikum. Am Ende dieser Zeit starten permanente Puppettheater. Im Jahr 1923 gr?ndet Bert Brugman De Olijftack und seine Enkelin, Mariska Brugman, verfolgt 2011 noch diese Tradition im ?Nederlands MarionettenTheater? in Amsterdam. Guido van Deth er?ffnet ein Theater im Jahr 1936, 1946 wird es in Den Haag wiederer?ffnet und nach seinem Tod f?hrt es Felicia Van Deth bis 2000. Cia van Boort, die erste Frau in den Niederlanden mit dem Beruf des Puppenspielers, beginnt ihre Arbeit 1938 in Voorschoten, ?bersiedelt nach Oisterwijk, wo sie 1951 ein Theater er?ffnet. Weitere bekannte Puppenspieler sind: Harry Van Tussenbroek; Frans ter Gast und Pieter Van Gelder mit ihrem Schattentheater; der Virtuose der Handpuppe Jan Nelissen; der Weichensteller Herman Hoeber; Henk Zoutendijk mit seiner bemerkenswerten Stimme und Wim Meilink der auch Lehrer ist. Er schreibt die Geschichte des Jan Klaassen. Er tr?gt einen Preis f?r Puppenspieler. Nach dem Zweiten Weltkrieg bl?ht die Disziplin. Viele Theater ?ffnen und Puppenspieler arbeiten zusammen wie Don und Ly Vermeire, Feike Boschma, Guido und Felicia van Deth, Rico Bulthuis und Frank Kooman. Im Jahr 2010 feiert Koomans Poppentheater sein 50 Jahr-Jubil?um in Den Haag. Sein Sohn Arjan Kooman setzt noch immer die Tradition fort. 1954 gr?nden die Puppenspieler ?De Kring van Nederlandse Poppenspelers?, Vorg?nger der ?Nederlandse Vereniging van Poppenspelers? (NVP), die 1955 von Rico Bulthuis gemeinsam mit den Profi- und Amateur Puppenspielern gegr?ndet wurde. 1980 wird die NVP zum Zentrum der UNIMA Niederlanden. Das professionelle Puppenspiel w?chst. In den Jahren 1965 - 1975 stimuliert die Kookurgroep mit Henk Boerwinkel (Triangel), Damiet van Dalsum 1967, Otto van der Mieden, Jan de Noord und Camilla Koevoets, das Puppenspiel und bricht mit Traditionen. Einige Puppenspieler kommen aus der Guckkastenb?hne zur direkten Kommunikation mit dem Publikum. Der Kasten wird ein Teil der ganzen Szenografie. Da gibt es keinen Guckkastenb?hne mehr statt einen ganzen Szenografischen Bild indessen die puppen spielen. Sie spielen in gr??eren Veranstaltungen mit mehreren Spielern zusammen. Dies waren die bl?henden Jahre des ?Hinderik Studio?, 1967 von Hinderik de Groot gegr?ndet. Seine eindrucksvollen Landschaften eindrucksvollen B?hnerbildern inspirieren Gruppen wie Warner en Consorten, Speeltheater Holland und Dogtroep. Da die NVP keine Gewerkschaft oder Interessengruppe ist, gr?nden im Jahr 1971 eine Reihe von professionellen Puppenspielern einen Verein f?r Professionelle Puppenspieler, der im Jahr 1981 ?Verein von Professionellen Niederl?ndischen Puppenspielern (VGNB)? genannt wird. Im Jahr 1994 wird er wieder aufgel?st. Um 1980 Es gibt viele Kooperationen mit Theatern, Musik-und Tanzgruppen und ein gro?es Angebot an Puppentheatern, darunter Solo-Spieler wie Koos Wieman (1979), Poppentheater Dibbes (Trudy Kuyper) (1977), Stuffed Puppet Theatre, Neville Tranter (1978), Jozef van de Berg, Pieke Dassen und Fred Delfgaauw (Studio Peer)(1981); Gruppen: Speeltheater Holland (1976), Theater Terra (1978) und TAMTAM objektentheater (1979); Feste B?hnen wie Phoenix Papier Theater von Ab Vissers und Grimms Papieren Theater von Fritz Grimmelikhuizen, permanente Stra?en-Puppentheater in Rotterdam einschlie?lich Koos Wieman, Wim Noordergraaf und John de Winter. Hans Schoen beginnt 1968 mit dem Popstudio Hinderik und macht seine eigenen Leistungen Vorstellungen seit 1983. Er ist UNIMA internationalen Councillor Er ist einer der NVP-UNIMA Vertreter im Internationalen UNIMA seit 1999 und Vorsitzender des NVP 2004 bis 2010. Um 1990 Im Jahr 1988 wurde das Niederl?ndische Puppen-Institut gegr?ndet und im Jahr 1992 vom Niederl?ndischen Theater Institute (TIN) absorbiert. Es fungiert als Wissens- und Beratungsstelle f?r professionelles Theater. Eliane Attinger organisiert Schulungen, historische und thematische Dialoge und das Projekt ?On the Road for Dutch Puppetry?. Neue Namen sind Gnaffel Theater (1987), Fa Rieks Swarte (1992), ?t Magisch theatertje (1996) und Hotel Modern (1997). Training Puppenspieler sind oft Autodidakten, oder das Handwerk wird vom Vater zum Sohn weiter gegeben, vom Meister zum Gesellen oder die Kunst wird von den Kollegen abgeschaut. Von 1989 - 1992 k?nnen Studenten, Object Theater, professionelles Puppentheater und eine visuelle Ausbildung an der Theaterschule Amsterdam w?hlen. Interessensgruppen, Festivals und TIN organisieren gelegentlich Workshops f?r Profis. Das Internationale Figurentheater Festival in Dordrecht organisiert jedes Jahr Meisterkurse. 1993 organisierte die Theaterschule in Utrecht Poppen-en maskerspel und im Jahr 2011 einen Kurs ?Puppet Animation?. Die Namen der Lehrer in dieser Zeit sind: Rieks Swarte, Onny Huisink, Neville Tranter, Elout Hol, Max Verstappen und Bert Plagman. Von 1998 - 2009 wird ?De Proeve?, Ausbildungs-und Treffpunkt f?r Puppen-und Objekttheater, von Marla Kleine gef?hrt. De Proeve baut Br?cken zu anderen Disziplinen wie Theater, Musik, Pantomime, Tanz, Stepptanz, Kunst und Literatur. Die ?ltere Generation ?puppetmakers? geben ihr Wissen an junge Autoren. Namen in dieser Zeit sind Duda Paiva, Ulrike Quade, Marlyn Coetsier, Meike van den Akker, Tg Winterberg (2003), Steven Lucas Groenen und sp?ter um 2010 Tim Velraeds, Jogchem Jalink, Eveline Agema (Poolse Vis) und Jochen Lange. Im Jahr 2009 beginnt ?Feikes Huis?, ein Produktionhaus. Unter der k?nstlerischen Leitung von Eliane Attinger, machen junge Autoren nach ihrem Theater-und Kunst-College Objekt- und Puppentheater. Die NVP UNIMA organisiert neben gelegentlichen Workshops und Meisterklassen, 1 Jahr Basis-Puppenspiel und 1 Jahr Follow-up. Unter der k?nstlerischen Leitung von Peter Vrijman und den Lehrern: Trudy Kuyper, Marlyn Coetsier, Servaes Nelissen, Max Verstappen und Neville Tranter. Merel van Gaalen und Trudy Kuyper bieten ein Puppentraining f?r Grundschullehrer an. Zur Berufsausbildung reisen Niederl?ndische Studenten ins Ausland. Erbe und Puppentheater Im Jahr 2011 verteilt sich die Sammlung von Puppenspiel und visuellem Theater ?ber mehrere verschiedene Standorte: das Museum Rotterdam (Stichting Poppenspelcollecties Dordrecht), die Poppenspe (e) lmuseum von Otto van der Mieden bei Vorchten. Die Niederlande Theater Institute (TIN) und der Tropen Museum in Amsterdam, die sieben Ethnographische Museen in den Niederlanden und verschiedenen Theater-Sammlungen von Dachverb?nden, Hochschulen und Theaterwissenschaft in Amsterdam, Utrecht und Leiden. Puppenspiel im Jahr 2011 Das Puppentheater ist gereift und hat einen festen Platz im niederl?ndischen Entertainment-System, und in der Medien-und Freizeitindustrie. Das Genre deckt das gesamte Spektrum vom traditionellen bis zum experimentellen Puppenspiel ab und flie?t in andere theatralische Disziplinen wie Tanz, Pantomime, Musik, Literatur und modernen Medien ein. Umgekehrt nutzen andere theatrale Disziplinen und Medien die (Un-) M?glichkeiten des Puppenspiels. Ein gro?er Teil der Nachfrage nach Jugendtheater besteht aus Puppen-und Objekttheater. Es gibt etwa 300 Puppen Gruppen, von denen ca. 10% professionell arbeiten. Die NVP-UNIMA hat ?ber 250 Mitglieder. Ihre Ziele sind professionelle Entwicklung und der Austausch von Informationen. Sie ver?ffentlichen eine zweimonatlich erscheinende Zeitschrift namens WP, De Wereld van het Poppenspel, (Die Welt des Puppenspiels). Sie entwickelt eines Allround-informativen Website. Das Magazin Popellum f?r traditionelle Volksmusik und Puppentheater erscheint immer noch unregelm??ig. Die NVP-UNIMA organisiert drei Ausbildungen f?r Puppenspiel. Im Jahr 2009 beginnt Feikes Huis. Acht Puppenspiel Gruppen arbeiten mit strukturellen staatlichen Subventionen - sie spielen zusammen mehr als 600 Vorstellungen f?r rund 180.000 Besucher - andere Gruppen und Projekte und Veranstaltungsorte erhalten Zusch?sse, Schulen widmen einen Teil des Kultur Budgeta (10 Euro pro Kind) dem Puppenspiel und viele Puppenspieler besitzen ihr eigenes Business. Das Institut Kunstfactor, f?r die aktive Kunst der Amateur-Schaltung unterst?tzt auch Amateur-Puppentheater. Es gibt vier internationale Marionetten-Festivals: in Amsterdam, Meppel, Maastricht und Harderwijk (Papier Theater) und viele andere nationale Festivals. 2009 erfasste das Theater-Institut (TIN) 85 Premieren von professionellen Puppenspielern und es er?ffnet im Jahr 2010 eine Website ?ber den alten Meister Feike Boschma. Die meisten Auff?hrungen werden f?r Kinder, in ?ber 150 Theatern im ganzen Land und in mehr als drei?ig st?ndigen Puppentheatern, in viele Schulen und auf(Stra?en-) Festivals gezeigt. Ein Jugendtheater, spezialisiert im Puppenspiel, wurde in Amstelveen im Jahre 1966 von Jan Nelissen gegr?ndet. Einige Gruppen f?r Erwachsene spielen im Ausland wie, Ulrike Quade, Duda Paiva, ?t Magisch Theatertje, Ananda Puijk, Stuffed Puppet Theatre, Electric Circus, Hotel Modern, Speeltheater Holland, Caspar Rapak (Peter Zegveld), TAMTAM objektentheater, Theater Terra, Theater Espace (Judith Nab) und Lejo. Das Niederl?ndische Puppenspiel ist international respektiert. Die starke visuelle Natur macht es zum idealen Exportartikel. Im Jahr 2010 organisierte die UNIMA ihr R?te Meeting-und Extra-Kongress in Dordrecht. Die Vitalit?t der Disziplin ist durch alle Arten von Preisen unter Beweis gestellt. Eric Steegstra gewinnt zweimal eine Gouden Kalf f?r seine Puppenfilme Metro und Rif. Hotel Modern gewinnt den VSCD Mime-Preis, Adios von Speeltheater Holland und Het Houten Huis gewinnt den Gouden Krekel, f?r die beste Jugend-Theater-Produktion und Servaes Nelissen gewinnt den Preis f?r das beeindruckendste Jugendtheater. Ein Puppentheater mit Theater, ein Schulungsraum, eine Werkstatt, ein Museum, ein Forschungszentrum als verbindlicher Faktor f?r die Branche ist noch immer ein gro?er Wunsch. Ein weiterer Wunsch ist eine Hochschule f?r Puppenspiel. Wir fragen uns, welchen Einfluss die Regierungspolitik auf das Puppenspiel hat. In der Periode 2010 - 2014 k?rzt die nationale Regierung um mehr als 20% die Investitionen f?r Supply Angebot von PuppentheaterVorstellungen, Marketing, Schulung, Wissen und Informationen, und erh?ht andererseits die Steuern f?r Tickets von 6 auf 19 Prozent. Eine gro?e Herausforderung f?r das erwachsene niederl?ndische Puppenspiel in den n?chsten f?nf bis zehn Jahren. Die Niederlande, 31. Oktober 2011, ? NVP-UNIMA, Marla Kleine en Frans Hakkemars, Dank Ruth van der Steenhoven. Wenn Sie irgendwelche Kommentare, Auslassungen, Korrekturen haben, bitte mail franshakkemars@hetnet.nl f?r die j?hrliche Aktualisierung